El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos no poden ser de Vox
  • CA

La Unió de Mossos per la Constitució (UMC), creada l’abril de 2018, ha organitzat una concentració de protesta per dissabte 12 de gener a les portes de la conselleria d’Interior. Es tracta, segons les informacions que es disposa del grup, d’una plataforma minoritària. De fet, en els moments inicials de l’entitat es comptava la xifra de 300 membres, entre 17.000 agents de Mossos d’Esquadra, fet que representaria un 2% dels integrants del cos. L’esperit de la plataforma, més que professional, sembla definir-se per aspectes ideològics i, en aquest sentit, més que defensar la Constitució, el que impulsa, inspira i anima el grup és la seva oposició frontal al procés independentista.

 

La dinàmica de criminalització de les idees independentistes en què ha entrat l’Estat espanyol després de l’1-0 sembla alimentar ara entre un sector de la policia catalana el pensament que els dirigents polítics de partits sobiranistes actuen atacant els seus propis drets, encara que la principal preocupació que s’expressa té a veure amb qüestions d’identitat nacional. En paraules de la pròpia UMC, a Catalunya hi veuen la “instauració d’un règim totalitari d’ideologia única basada en criteris ètnic-lingüístics” i denuncien “un genocidi cultural” mitjançant “la repressió de l’ensenyament, la història i les manifestacions culturals del grup humà majoritari no catalanoparlant”.

 

El respecte a la llibertat d’expressió i manifestació de tothom és quelcom irrenunciable i innegociable en qualsevol democràcia. Per tant, els mossos que es reivindiquen com a constitucionalistes tenen tot el dret a manifestar-se i expressar lliurement totes les crítiques que considerin pertinents al Govern si els sembla que la seva acció vulnera drets. Ara bé, també resulta comprensible que una part de la població observi amb certa preocupació que un partit com Vox, la cara més visible de l’extrema dreta espanyola actualment, es posi al seu costat com ha fet aquest dissabte anunciant que estarà present a la concentració del 12 de gener.

 

Seria bo saber què més comparteix la plataforma de mossos constitucionalistes amb Vox, més enllà del neguit per la unitat d’Espanya. Això cal aclarir-ho, i no és una qüestió menor, perquè moltes de les idees que defensa el partit ultra es poden considerar contravalors d’aquells que com a societat hem convingut que volem promoure i protegir. En la defensa d’aquests ideals és fonamental el paper dels cossos policials, que protegeixen els nostres drets, avui qüestionats per la marea ultra. Les dones maltractades, els membres del col·lectiu LGTBI, els immigrants sense papers o els independentistes, entre d’altres, necessiten saber si a les comissaries catalanes s’hi trobaran agents convençuts de protegir els seus drets o si, contràriament, s’hi refugien neofranquistes recalcitrants que els consideren inferiors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa