Els Mossos fent tard al míting de Vox

"Un demòcrata ha d'aprendre a conviure amb les basques que li puguin produir les idees del seu adversari"

Els Mossos d'Esquadra van tenir una actuació tardana a Badalona el divendres passat on es va celebrar un míting de Vox i es van produir enfrontaments i escenes que ens haguéssim pogut estalviar. Tot i que l'acte estava programat a les 19 hores, grups anti Vox es van convocar a les 17.30 hores. La convocatòria era de feia uns dies, per tant la policia ja tenia la informació. Aleshores no s'entén que els Mossos arribessin pocs minuts abans de l'inici de l'acte i quan els que protestaven contra Vox ja s'havien posat al mig del pas per impedir que passés la gent que anava a escoltar els representants del partit d'extrema dreta. Això va fer que es visquessin moments de tensió amb insults, empentes i algun que altre cop i estrebada de banderes.

 

Precisament aquesta setmana en el dia de les esquadres a Girona, Jaume Bosch, va subratllar la necessitat que els cordons policials per separar grups antagonistes funcionin i no hagin d'originar polèmica i controvèrsia a Catalunya, en un moment en què es viuen petits episodis de tensió al carrer. No és un tema menor. Si això funciona es podran preservar els drets fonamentals d'uns i altres.

 

Els grups que protesten contra Vox han d'abandonar aquesta estratègia de bloquejar físicament l'accés lliure d'unes persones a un acte polític per molt que les idees que vagin a escoltar els causin una gran aversió. Ara bé, tenen plena llibertat de manifestar-s'hi en contra, però no la d'assetjar-los físicament ni cantar "pim, pam, pum, que no en quedi ni un". Un demòcrata ha d'aprendre a conviure amb les basques que li puguin produir les idees del seu adversari.

 

I anem ara per Vox. Aquest diari va poder ser testimoni del míting de Badalona, una reunió que semblava més la trobada d'un pastor evangelista amb els seus fidels, amansits i disposats a ser sotmesos a una rentada de cervell. Un discurs carregat d'idees i visió de com ha de ser el món del tot anticonstitucional, un compendi de valors que suposarien un retrocés en la civilització de gran magnitud. Per això cal escoltar Vox, no perquè ens hagi de convèncer, sinó per fiscalitzar la seva propaganda d'odi, és així com es podria actuar contra ells. Les minories sobretot han d'estar alerta per denunciar-los quan infringeixin la llei.

 

 

La democràcia, com sosté la filòsofa catalana Laura Llevadot al seu llibre recent Jacques Derrida: Democràcia i sobirania (Gedisa, 2019), "alberga en el seu si una desmesura i un risc que assetja tota política establerta, però sense la qual ja no parlaríem de democràcia sinó de totalitarisme i de fluxos de mercat".

 

Així que, demòcrates, toca fer el cor fort!

 

Comentaris