El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els anys del boom barceloní
  • CA

Barcelona, 1967: un colombià mitjanament desconegut arriba des de Madrid amb un cotxe de lloguer. És la llavor, pot ser, del que serà un esdeveniment cultural que, vist amb perspectiva, ha fet història en aquest racó dels Països Catalans. Aquest home de bigoti fi i morè —com ens és descrit a l’inici d’aquesta obra— no és cap altre que Gabriel García Márquez.

Ja fa temps que va pel món, i les llibreries d’aquest país i d’altres de veïns tenen un volum de molt de gruix amb un títol perfectament descriptiu: Aquellos años del boom. García Márquez, Vargas Llosa y el grupo de amigos que lo cambiaron todo. Aquesta obra, de gairebé 900 pàgines, la signa el periodista Xavi Ayén (Barcelona, 1969), que treballa com a redactor a la secció de cultura de La Vanguardia des de l’any 2000, i és en aquestes llargues pàgines que hi trobem la mereixedora del Premi Gaziel de Biografies i Memòries 2013.

Els anys del boom que se citen són el període comprès entre l’any 1967 i 1976. Un període històric molt interessant i que, a la capital catalana, li va servir per tindre les millors planters de la literatura sud-americana afincades a Barcelona, creant, relacionant-se i, en definitiva, visquent-hi: García Márquez i Vargas Llosa. Però juntament amb ells, grans noms, editors, autors i personatges del país: Gabriel Ferrater, Carlos Barral o l’agent literària Carme Balcells.

Generalment, reduir o condensar un llibre en un espai com aquest pot ser molt complicat, per no dir impossible; en aquesta ocasió, però, hi afegiríem que la injustícia de reduir 900 pàgines a una de sola és evident. Una recerca d’aquesta dimensió no podia sinó plasmar-se en un gruix i un assaig monumental, motiu pel qual, i més que mai, fa prescriptiu que us submergiu a l’obra d’Ayén, que ha guanyat el premi Gaziel, i que dibuixa fil per randa situacions complexes i profundes de la literatura a casa nostra —tot i que sigui en llengua estrangera…

Xavi Ayén
Aquellos años del boom. García Márquez, Vargas Llosa y el grupo de amigos que lo cambiaron todo
Barcelona: RBA, 2014


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa