El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Eleccions a l’ANC, moment clau!
  • CA

Aquesta setmana plantejaré a la meva territorial, la candidatura per a presentar-me com a Secretari Nacional de l’ANC. Ho faig, amb el convenciment que els propers 2 anys seran clau per fer efectiva la República i que la societat civil hi tindrà un paper fonamental. L’ANC té un repte molt important per endavant.

 

Personalment vull defensar els eixos que presento resumidament en aquest article, però abans voldria exposar el meu anàlisi de la situació.

 

Hem arribat molt lluny, hem declarant la independència, la majoria de nacions que ho han fet al llarg dels darrers segles, han esdevingut Estat, alguns en dies i altres en mesos o anys, però el pas previ de fer la DUI era determinant i s’ha fet. Com fer-la efectiva comporta una sèrie de reflexions prèvies respecte al moment actual

 

  1. La majoria social. No podem assegurar que tinguem una majoria clara de la societat catalana a favor de la República. La forma de saber-ho seria un Referèndum sense interferències. Les eleccions, mentre hi hagi un espai com els Comuns que no es defineix, no ens permeten treure’n l’entrellat. Una manera de vèncer aquest atzucac poden ser les eleccions municipals en cas que el vot pro República fos molt major a la resta. Una coalició de les 3 forces podria ajudar a superar aquest escull definitivament. Falta un any, cal treballar ja en aquesta línia des de la societat civil. 
     
  2. Fer-la efectiva ara. És una opció però requereix molts sacrificis, de persones que físicament se la juguin, d’empresaris que es juguin el patrimoni, de funcionaris que es juguin la feina… Amb un Estat disposat a tot, s’ha vist que part de la societat no està disposada a certs sacrificis i per tant debilita les majories. Això no vol dir, que en els propers mesos conforme avancin les 4 crisis de l’Estat (pensions, corrupció, deute i mancances democràtiques), pugui haver una escletxa de feblesa de l’Estat que puguem aprofitar. Per tant cal estar molt atents.
     
  3. Fer-la efectiva quan tinguem una majoria clara. Ja està feta la DUI, fer-la efectiva es pot fer quan ho desitgi el poble de Catalunya, podria ser just després de les eleccions Municipals si els resultats acompanyen, o potser si hi ha eleccions anticipades a l’Estat, o provocant un nou referèndum de la ma de les institucions internacionals.
     
  4. Hi ha una opció possible ja, que és promocionar que es faci efectiva gradualment, fer República Gradual, i esperar al moment en que es pugui fer efectiva del tot. Com? Canviant hàbits de consum i deixar d’utilitzar les empreses de l’Oligarquia, pagant els impostos a l’ATC (les meves empreses ho fan des de fa 4 anys sense problemes), abandonar del tot mitjans de comunicació espanyols pro Monarquia,…Però sobretot des de Brussel·les es pot començar a preparar la eRepública, muntant un Estat digital que comenci a oferir serveis als ciutadans que ho vulguin de forma voluntària.

 

Encara que ens sembli que hem fracassat no fent efectiva la República, es constata amb les 4 reflexions anteriors, que les portes estan molt obertes i per tant gestionar bé les estratègies, ara és clau per assolir l’objectiu. El pessimisme no ens porta enlloc, seguir treballant en la línia correcte ens portarà a la República.

 

Entro ara a explicar els eixos que abans mencionava on penso que l’ANC hauria de tenir un paper rellevant:

 

  • Eix estratègic. Cal pensar en una ANC molt àgil de moviments i adaptació a les situacions, que sàpiga analitzar molt bé a cada moment i actuar en conseqüència, i en concret liderar les estratègies de la societat civil. Per mi l’estratègia del republicanisme passa fonamentalment per:
    • Gestionar els efectes de les 4 grans crisis espanyoles (pensions, deute, corrupció i democràtica). 
    • Negociar el reconeixement internacional
    • Mentrestant, fer efectiva la República en tots els àmbits de sobirania on sigui possible (impostos, hàbits consum, república digital,…)
    • Dissenyar el pla per fer efectiva la República quan sigui el moment
    • Impulsar el procés constituent per definir quin país construir i empoderar tots els catalans que s’hi sentin disposats
    • Eixamplar les bases de l’independentisme fent NousRepublicans

 

  • Eix social. La societat civil estem cridats a anar tots a una, amb la classe política al capdavant, però pressionant-los quan calgui. Cal que tota la societat civil avanci conjuntament, i l’ANC ha de buscar la manera de ser útil a tota la societat organitzada. Crec que en aquest punt, l’ANC ha d’obrir clarament les portes a altres moviments socials com els CDR’s, a FemRepublica, els NousRepublicans o altres entitats com CCN, FemCat, Drets, Omnium, AMI, per integrar el màxim de totes les sensibilitats i caminar de forma conjunta. El paper de l’empresariat en aquest moment em sembla clau, ja que no oblidem que la sobirania fiscal és bàsica. Pel que fa als empresonats i exiliats, cal buscar estratègies creatives que forcin els tribunals a alliberar-los i permetre’ls tornar. La pressió social és clau.

 

 

  • Eix Polític. La unitat dels partits és bàsica en la part final del procés, cal exigir-la amb eficàcia. L’èxit del procés rau en l’alineament entre la societat civil i els representants polítics, i l’ANC n’ha de ser el catalitzador. Per altra banda, el SN no pot prendre cap decisió fruit de la pressió directa o indirecta de cap partit, tot i que ha d’existir un diàleg fluid i continuat.

 

 

 

  • Eix internacional. Cal participar en la definició de les condicions que facin possible un pacte amb la Comunitat Internacional per obtenir el reconeixement internacional (deute i compromisos futurs amb Estat espanyol). La societat catalana haurà de decidir fins a quin punt vol assumir passius que tindran efectes els propers anys. Per altra banda cal participar en la sensibilització de l’opinió pública internacional 

 

 

  • Eix Constituent. Finalment, per implantar la República cal definitivament impulsar i executar el procés Constituent, que defineixi un model econòmic-social avançat i basat en la generació de riquesa pròpia com a Estat. Aquest punt és clau per eixamplar la majoria i guanyar NousRepublicans. La majoria de la societat unionista  ha de conèixer quin és el potencial de la República Catalana i ha de decidir si vol participar en construir-la.  Cal fer-ho amb el màxim de participació de la societat civil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa