El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El rumor xinès de les successions
  • CA

Sabeu per què els xinesos no es moren a Catalunya? Per evitar que els seus hereus paguin l’impost de successions. Això afirmava un lector que m’envià un imail en veure que he obert una Clínica de Rumors. En molts dels comentaris de lectors que s’afegiren al meu article de la setmana passada hom proposava que investigués el misteri de la immortalitat dels xinesos. He ajornat l’inici del tractament d’aquesta història que té molt més de llegenda urbana que no pas de rumor. Tinc raons per fer-ho.

Quins? En el servei d’urgències de la clínica va entrar un rumor més gros. És aquell que assegura que si el conseller Castells no gosa suprimir del tot l’impost de successions és pels interessos ocults d’uns socis de govern, els ex comunistes reciclats d’ecologistes. Diu el rumor que aquest tros del tripartit té dos motius per exigir que només paguin successions “les grans fortunes”.

La raó aparent de que maldin per mantenir la confiscació de part de les herències és la vella idea de la lluita de classes: “que paguin més els rics”. La raó encoberta, però, és que els ecosocialistes saben, com ho sap tothom, que “les grans fortunes” no paguen impost de successions. Tenen societats patrimonials o altres martingales legals, mercantils o civils, que permeten fer-se amb propietats i diners dels morts sense pagar a Hisenda.

He sotmès aquesta part del rumor a les proves prèvies de laboratori. En la porció del relat examinada fins ara hi ha dades certes. L’esquerra carca i tòpica vol mantenir l’impost de successions. Això és veritat. També és cert que els rics de veritat estan més protegits que els assalariats a l’hora de pagar els impostos de la renda i de successions. Les lleis aparentment d’esquerres els protegeixen.

En canvi, encara no tinc dades comprovades que em permetin escatir què hi ha de realitat en l’última part del rumor que m’ha estat confiat: aquella que conclou asseverant que alguns dirigents dels partits conservadors de l’impost de successions tenen muntades societats patrimonials. El meu ull clínic i la meva fe en l’ètica política fan que descarti d’entrada aquesta explicació. No puc esperar això de gent d’esquerres. Que la seva posició beneficia a les autèntiques “grans fortunes” és evident. Que ells i elles hi tinguin interessos espuris em sembla un “cuento chino”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa