El rumor dels Reis

"Que no ens posin un altre nom a aquest dia com ja han fet amb les festes de Nadal (esdevingudes Vacances d'Hivern) o la Setmana Santa"

El millor rumor de cada any és l'arribada dels Reis d'Orient. Per aquells infants als quals no arriba cap regal és un rumor amarg i fals. Per a d'altres és decebedor veure que els veïns de replà en reben més que no pas ells. Dels meus Reis d'infant de família modesta recordo un moment dur: descobrir perquè els pares s'entristien quan jo m'enrabiava amb els Reis que no em duien el que havia demanat.

És, però, el millor rumor malgrat les injustícies socials i els excessos consumistes que entelen el 6 de gener. Cal vetllar per mantenir la il•lusió. Que no ens posin un altre nom a aquest dia com ja han fet amb les festes de Nadal (esdevingudes Vacances d'Hivern) o la Setmana Santa (convertida en Vacances de Primavera).

"Això no passarà amb els Reis!", exclamà una clienta de la meva clínica de rumors. No s'ho cregui pas. Pot passar. A Catalunya hi ha antecedents. Des del 1936 fins el 1939 el 6 de gener fou el Dia de la Infància. La paraula Reis estava proscrita per les seves connotacions monàrquiques. I Dia de Reis encara més, pel seu origen religiós.

El 6 de gener de 1939, un periodista de La Vanguardia, Luis Marsillach, va tenir el coratge de publicar un article sobre l'origen de la diada, escrit en forma de carta dirigida al seu fill de 10 anys, Adolfo, temps a venir famós home de teatre.

No fou l'únic testimoni religiós que al final de la guerra gosà inserir la premsa catalana. L'últim número de la revista infantil En Patufet aparegut abans que els franquistes ocupessin Barcelona anunciava que ja no calia autorització per a representar "Els Pastorets " de Josep Maria Folch i Torres. Fins llavors havia estat una obra prohibida per religiosa. Un mes després els vencedors de la guerra la prohibien per ser catalana. Era una de les mostres del sacrifici que la guerra civil representà per a milers de demòcrates catòlics i catalanistes. Eren perseguits pels dos bàndols. Perseguits fins a la mort com en el cas de Carrasco i Formiguera, amenaçat a Catalunya per cristià i afusellat a Burgos per catalanista.

Confiem que ningú vulgui esvair la il•lusió del dia de Reis. Podem fer-ne, això sí, una festa més justa i més solidària, sense que calgui canviar-li el nom. Gràcies al Nadal i a la Setmana Santa tots els infants (i els seus mestres) tenen vacances d'hivern i de primavera.

 
 

Comentaris