El rumor dels bufadors de Sant Cugat

"No em contestà. "No ho farà, doctor, perquè, cregui'm a mi: el rumor que m'ha arribat és que els empresaris del servei de neteja d'aquesta ciutat ho passen malament"

Les meves amigues de Chamonix quedaren sorpreses quan visitaren la meva Clínica de Rumors a Sant Cugat del Vallès. Havien llegit els meus primers articles costumistes sobre converses en el tren que ens porta a Barcelona o sobre el pàrquing del mercat. Tenien una falsa imatge de Sant Cugat.

"Aquesta ciutat no és tan chic, com diuen, doctor Casasús", em digué la meva més fidel clienta, Cuca de Llobatera. "Hi ha el rumor, professor, que els empresaris que cobren per netejar els carrers guanyen tan poc que no poden comprar el material que avui en dia hi ha a tot arreu per treure la porqueria dels carrers. Es veu que no guanyen ni per comprar les aspiradores que tenen altres localitats. A Sant Cugat encara s'utilitzen bufadors".

És cert, senyora, que en aquesta ciutat hi ha uns empleats de neteja que passen pels carrers arbrats amb un tub bufador que aixeca densos núvols de pols amb les matèries bacterianes i al•lèrgiques que contenen. Emportades pel vent artificial de l'aparell aquestes partícules tòxiques s'envien cap a les cases, i produeixen molèsties greus als vianants i veïns que no usen les màscares sanitàries que, amb molt bon criteri, duen els encarregats de la neteja.

Aviat farà dos anys vaig adreçar una instància a l'Alcalde denunciant aquesta particularitat del municipi vallenc. No em contestà. "No ho farà, doctor, perquè, cregui'm a mi: el rumor que m'ha arribat és que els empresaris del servei de neteja d'aquesta ciutat ho passen malament. El seu negoci és ruïnós. Els seus amos es veu que viuen en unes cases modestes. Un dia una amiga me les va mostrar: 'Mira, són les cases dels escombriaires'. Fan pena, la veritat".

Si és cert aquest rumor, senyora, encara sort que la concessionària del servei té diners per comprar les màscares protectores que permeten que els seus treballadors no s'empassin la brossa que fan voleiar els tubs bufadors. Les màscares no costen tants diners com les aspiradores. Quan l'Ajuntament renovi la concessió hauria de preveure que els empresaris escombriaires comprin màscares pels contribuents, que abans de passar el bufador s'avisi el veïnat que cal tancar portes i finestres, i que els vianants surtin amb màscara, estri que també serveix per evitar que s'encomani l'esnobisme de micro-burgesia low cost que prolifera a la ciutat.

 
 

Comentaris