El rumor de les núvies de l'Hereu

"El matrimoni civil oficiat en els Ajuntaments fou un avenç social indiscutible, però posar-hi allí un tocador de senyores es prestaria a moltes especulacions"

Una clienta de la meva Clínica de Rumors, la barcelonina Fina Espígol, jove molt trempada, de Sants, a qui vostès ja coneixen, em va portar a consulta un problema que afecta de ple a la capital de Catalunya i dels Països Catalans federals: "És veritat, doctor, que l'alcalde Hereu es dedica a vestir núvies?. Diuen que ho va dir fa poc a l'Hotel Ritz. Es veu que quan casa gent important en el Saló de Cent, l'Hereu és molt divertit. Però que vesteixi a les núvies... és el primer cop que ho sento dir."

Quan les clientes em formulen consultes sobre rumors tan enrevessats, la primera cosa que faig és encendre la pipa sense fum i prendre un glop de whisky sense alcohol. Aquesta vegada no fou necessari. Vaig anar directe al gra. Sabia l'origen del rumor. Es dóna la circumstància que el dimecres 26 de maig vaig escoltar l'alcalde Jordi Hereu en el transcurs d'un dels esmorzars que Fòrum Europa organitza a l'Hotel Palace, l'antic Hotel Ritz de Barcelona.

Hereu no va dir exactament que ell vestís núvies. Així neixen els rumors, senyora. La gent de manera conscient o inconscient modifica fets o declaracions. D'antuvi, haig d'explicar el context. Un assistent preguntà a Hereu quin era el futur de la Fira de Barcelona. Contestà que mantindria tots els Salons, entre els quals destacà el de les núvies, celebrat feia pocs dies. Aleshores respirà a fons, va treure pit per donar més força a la seva frase més brillant del dia: "No sé si saben vostès que una de cada deu núvies del món les vestim nosaltres !!"

"Caram !", exclamà una senyora al meu costat. Aquell plural -majestàtic o literal- emprat per Hereu ha donat peu al rumor que l'alcalde posa a punt les núvies. El matrimoni civil oficiat en els Ajuntaments fou un avenç social indiscutible, però posar-hi allí un tocador de senyores es prestaria a moltes especulacions.

En aquell esmorzar, Hereu va dir més coses susceptibles d'engendrar rumors. Afirmà que el Saló Nàutic ens va bé perquè la ciutat té mar. És lògic que tenir mar vagi la mar de bé. Quan algú li preguntà si no era excessiu una alcaldia en mans socialistes des de feia trenta anys, l'Hereu confessà: "Fa trenta anys jo anava amb calça curta". Afegí: "Jo sóc hereu d'un projecte ambiciós." És cert: es diu Hereu i és hereu dels Serra, Maragall, Clos. Un hereu escampa.

 
 

Comentaris