El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El rumor de la rebaixa de sous
  • CA

He rebut una nova clienta a la Clínica de Rumors. És diu Flora Fullam. Amb aquests nom i cognom només pot ser ecologista, alliberada i partidària de l’ajuntament. En la consulta sobre la Diagonal de Barcelona volia votar per qualssevol de les dues opcions desitjades per l’Hereu. Al final ho ha fet per la més verda.

La senyora Fullam portà a consulta un rumor esfereïdor per la gent corrent. “És veritat, doctor, que el govern decretarà una rebaixa de sous? Ho he sentit per ràdio. En el programa del Fuentes convidaven a trucar a l’emissora per dir si estàvem disposats a rebaixar-nos el sou per salvar l’economia”.

No és fàcil escatir on neixen els rumors malignes. L’única cosa constatada en aquest cas és que en Els Matins de Catalunya Ràdio del 7 de maig proppassat hom feia la pregunta esmentada per la clienta. Costa de creure. Però és cert. Aquell dia feien aquesta pregunta desconcertant: ¿està vostè disposat a que li rebaixin el sou per ajudar a sortir de la crisi?

Fa trenta o quaranta anys, quan hi havia pensament crític, a ningú li hagués passat pel cap posar aquesta pregunta en una enquesta periodística. Com ha canviat el món! La mentalitat capitalista més primària s’ha incrustat del tot en l’opinió pública. És paradoxal, benvolguda Flora, que ens toqui pagar a tots la incompetència dels capitalistes avariciosos.

“Què vol dir amb això, professor?”, preguntà la clienta. Vull dir que aquest rumor neix en aquells ambients que no es conformen en cobrar sous. Mentre circula aquest rumor pervers, que prepara el terreny per retallar el sou dels treballadors, els alts directius de Bancs i Caixes s’augmenten ells mateixos els ingressos en proporcions escandaloses.

Un exemple públic i notori: els qui més manen a Caixa Catalunya s’apujaren el sou en plena crisi. El director general cobrava oficialment 600.000 euros l’any i, quan tothom ja s’estrenyia el cinturó, va passar a cobrar-ne 800.000.

Escolto cada dia a Manuel Fuentes, un ex alumne meu, excel•lent. Divendres passat vaig estar a punt de trucar per dir-li que si volen que la gent es rebaixi el sou cal començar pels qui remenen les cireres en el sistema financer. La seva ineptitud ens ha portat la crisi. Cal que la rebaixa d’ingressos comenci per ells. Segur que serà així perquè aquí i a Madrid hi ha governs socialistes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa