El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El rumor de la neteja ètica
  • CA

Gent diversa promou un partit que vol endegar una croada de “neteja ètica”. M’ho diu un client de la Clínica de Rumors, el senyor Just Bonnefois. Tenia un hortet a Sant Just Desvern abans que s’urbanitzés del tot el municipi.

El bona fe del Bonnefois ha sentit dir que a Sant Just han apujat els impostos municipals excepte a l’indret on viu el president de Catalunya, José Montilla. És cert?

Cada cop hi ha més persones indignades per les desigualtats, injustícies i discriminacions. La lluita de classes ja no es planteja entre obrers i burgesos com abans. La nova lluita és l’entaulada entre honrats i corruptes, entre francs i hipòcrites, entre solidaris i egoistes.

El nou Partit per la Neteja Ètica vol fer bugada política, i també social. Per exemple: gent gran que té fills amb diners però cobra ajuts que Estat o Generalitat destinen a gent pobre. O els qui, com molts “jornalers” andalusos, cobren subsidis d’atur però treballen a l’economia submergida.

El nou partit vol lluitar també contra el frau de grans fortunes que tenen diner negre o societats interposades, patrimonials i Sicav, bicoques dels rics de veritat emparades pels partits que diuen ser d’esquerres (ICV, ERC, PSC-PSOE). Que ho faci la dreta no ha de sorprendre. Però que ho facin els nostres, diu Bonnefois, vell lluitador republicà, “remou el ventre”. Ho troba indecent.

Les grans fortunes són els qui tenen diners opacs a Suïssa, i no pas els qui cobren sous declarats del tot a Hisenda. L’esquerra conservadora només proposa controlar salaris. Res no diuen de capitals evadits o protegits per les Sicav. El seu silenci els fa còmplices del poder financer.

El nou partit vol lluitar també contra el frau polític. Cal exigir coherència als partits. El director de l’Oficina Antifrau, Martínez Madero, ha dit que és anòmala la Comissió parlamentària que investiga el cas Palau. No li fan cas ni els partits que li donaren el càrrec.

No he pogut comprovar el rumor que m’ha dut Bonnefois. No sé si s’organitza el Partit de la Neteja Ètica. Tampoc he pogut esbrinar si el barri on viu el president Montilla paga menys impostos municipals. No crec que sigui veritat. L’única explicació plausible seria que Montilla visqués en el barri més modest del seu municipi. Seria molt barroer que hi hagués un tracte de favor personal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa