El rumor de la Monarquia catalana

"Aznar vol presidir la República espanyola. Tindria majoria a Castella, Extremadura, Andalusia... La primera dama seria Ana Botella. A Catalunya regnaria Letizia"

Cuca de Llobatera -clienta molt bona- em duu a consulta un rumor exquisit. "És veritat, doctor, que un notari important ha dit que la Catalunya independent pot ser una Monarquia?".

És cert, senyora. El notari López Tena publicà en el diari Avui de 14 de maig que "el futur Estat català independent serà probablement una República, però cal no menystenir els avantatges que per a la seva creació i projecció ofereix la Monarquia."

Posa un exemple: el de Noruega, que trià en referèndum la forma monàrquica quan s'emancipà de Suècia (1905-1907). Els noruecs fitxaren a un príncep danès, com si fos un futbolista.

Filem prim, però, si un dia es planteja el cas. Mirem el Gotha, tot i que no fa gota de gràcia remenar llibrots tan vells. Busquem una nissaga d'arrels catalanes.

Per encàrrec de la clienta (és aristòcrata: una Llobatera) he espigolat en l'edició de l'Almanac genealògic editat per Justus Perthes, a Gotha, el 1903. És l'únic que em queda des que vaig deixar de fer crònica de potins en els diaris seguint el mestratge de Douglas Flint (Eugeni Xammar).

La Casa de Windsor, suggerida pel notari López (insinua captar un fill de Lady Di), no ens convé. Els anglesos ens han deixat plantats manta vegades. La pitjor de totes l'11 de Setembre del 1714.

De la Cort de Nàpols i Dues Sicílies, on els catalans hi senyorejàrem en el segle XV, no en queda cap rastre, tret d'un escut a la porta del Castel Nuovo. De fet allò passà a la Casa de Borbó quan el fill de Felip V foragità els austríacs.

Podríem pensar de bell nou en Hongria. D'allí importàrem princeses fa temps. La més famosa, Violant. Té dedicat un carrer a Sants. La Casa Imperial i Reial d'Àustria-Hongria fa anys que anà en orris. Ja no s'hi pot comptar. On són ara aquelles belles testes coronades que encisaven els grans reis catalans de la nostra expansió talassocràtica?

Queda un camí, estimada Cuca: explorar en els títols actuals. Els Prínceps de Girona, ras i curt. És la paradoxa que exposa López en el seu article. Diu ell: "república a Espanya, monarquia espanyola a Catalunya, tal com s'esdevingué a Àustria i Hongria entre 1918 i 1947".

Aznar vol presidir la República espanyola. Tindria majoria a Castella, Extremadura, Andalusia... La primera dama seria Ana Botella. A Catalunya regnaria Letizia. No hi hauria color.

 
 

Comentaris