El rumor de l'impost per la ràdio

"El lobby de la indústria musical pressiona per recaptar per totes les vies possibles: per baixar-nos música a l'ordinador, però també per la que s'emet en botigues, perruqueries, bars, fondes"

La meva clienta més fidel, la dilecta Cuca de Llobatera, entrà de sobte a la clínica de rumors que regento quan, com sempre faig a l'hora tèbia del te, escoltava música clàssica. Per al moment més singular d'aquella tarda de primavera havia triat una peça enervant de Rachmaninoff: el Concert de piano nª 2 en C menor. A ella també li va encantar. Però havíem d'anar per feina.

"És molt oportú, doctor, que el trobi escoltant aquesta melodia. Avui li porto a consulta uns rumors relacionats amb els establiments que posen música de fons. La setmana passada vaig passar moltes hores a la perruqueria per estar bé per Rams i Setmana Santa. Tenien posat el fil musical. Una senyora va dir a l'encarregada que a partir d'ara els hi cobrarien un impost de la Sociedad de Autores de España."

No és ben bé un impost, senyora. Però, encara que sembli un disbarat, hi ha uns cànons que graven l'audició de música en qualsevol lloc públic. M'ha dit, Cuca, que portava més rumors relacionats amb aquesta mania de posar música de fons. Li haig de confessar que en el fons estic d'acord que segons quina música de fons ens posin, potser sí que hauríem d'aplaudir que fos multat qui les programa. Caldria posar multes contra el gust xaró de molta de la música anomenada ambiental.

Quin és l'altre rumor, senyora de Llobatera? "És més estrany, doctor. M'ho va explicar una amiga que venia de dinar en una fonda de poble que tenien posada la ràdio. Va sentir que la mestressa li deia a una cambrera que tanqués la ràdio que tenia posada darrere el taulell. Apaga la ràdio, noia, que ara ens faran pagar per escoltar-la aquí en el menjador!"

És probable que això passi, Cuca. El lobby de la indústria musical pressiona per recaptar per totes les vies possibles: per baixar-nos música a l'ordinador, però també per la que s'emet en botigues, perruqueries, bars, fondes. Potser també per la que escolto mentre investigo sobre rumors o com ara, mentre atenc clientes com vostè.

Cuca de Llobatera pertany a una família amb molta vista pels negocis. Per aquest motiu no em va sorprendre quan, mentre jo preparava la pipa, per fumar, em digué: "Li proposo una cosa, doctor. Ens inventem unes cançons, les cantem plegats aquí a la consulta, i passem factura per drets d'autors a la Sociedad General de Autores de España."

 
 

Comentaris