Des que vaig publicar l’article sobre la tos en el Liceu la senyora Cuca de Llobatera, clienta de la meva clínica de rumors, no em deixa viure. No passa dia sense que entri a la meva consulta amb un nou cas.

El més reeixit dels rumors que m’ha dut aquesta setmana afecta al senyor Ferran Adrià, el cuiner més famós que ha tingut Catalunya. El xef del restaurant El Bulli va declarar als diaris que es prenia dos anys “sabàtics”. Assegura que es dedicarà a buscar nous camins. Quan torni a obrir, diu, serà amb un nou format, un “centre d’estudis d’alta cuina”.

Fins aquí les declaracions del personatge. Examinem quins són els rumors portats per la senyora Cuca de Llobatera. Ha sentit dir que el tancament d’aquell restaurant ha vingut forçat per una demanda judicial instada pels hereus d’un ex soci del senyor Adrià. Diu, però, un altre rumor que en El Bulli hi perdia un fotimer de diners.

Anem per parts. La versió del problema judicial sortí publicada en el diari Le Monde, de París, el proppassat 30 de gener. No és, doncs, un rumor en sentit estricte. El crític gastronòmic, Jean-Claude Ribaut, va escriure en aquell diari que el tancament per dos anys del restaurant d’Adrià era “una estratègia” per afrontar el procés iniciat contra el cuiner pels fills de Miquel Horta, antic soci d’El Bulli. El periodista francès donava detalls sobre com s’havia cuinat el litigi.
En el meu dossier sobre aquest cas he trobat una crònica de Jordi Panyella, en el diari Avui, que aporta clarícies que poden ajudar a escatir la versemblança del primer rumor. Diu el periodista català que Ribaut és un dels crítics més contraris a la cuina molecular i d’additius que ha promogut Adrià des del seu laboratori màgic de cala Montjoi. No és l’únic detractor. El periodista alemany Jörg Zipprick tampoc feia plat dels invents d’El Bulli.

Aquestes pistes m’han menat fins unes dades recollides a les fitxes de la meva clínica el juny del 2008. Recordin la lluita aferrissada entaulada llavors entre periodistes partidaris del xef Santi Santamaria i periodistes partidaris del xef Ferran Adrià. Era una pugna entre aquells que ho tenen tot pagat a Can Fabes i aquells que ho tenien tot pagat a El Bulli. Potser en això rau la clau del segon rumor. Si El Bulli ha fet fallida és perquè hi anava massa gent sense pagar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa