El referèndum divideix. Ara ho sabem del cert. El referèndum divideix… al PSC, on hi està generant una esquerda, com a mínim entre els seus càrrecs locals. Hi ha dirigents que no posaran bastons a les rodes a l’1 d’octubre -com els de Terrassa, Girona, Blanes i l’Escala-, d’altres fins i tot es mostren disposats a cedir espais per situar les urnes -Vallbona d’Anoia i Castellbell i el Vilar-, però també hi ha el cas dels socialistes de Lleida i Olot, que han deixat clar que no col·laboraran amb el referèndum que el Govern vol convocar.

 

Qui ho té complicat, però, és Miquel Iceta. Fins ara, el líder dels socialistes catalans s’ha oposat a la celebració del referèndum unilateral i ha insistit en multitud d’ocasions que “els ajuntaments no poden fer coses il·legals perquè les administracions no estan fetes per saltar-se la llei”. De fet, la direcció del PSC va enviar als seus càrrecs locals un argumentari per no participar ni donar col·laboració institucional a l’1 d’octubre. Fins aquí, relativament fàcil -malgrat la incoherència que suposa que el partit socialista català no es posi al costat de la democràcia.

 

Però mantindrà aquesta postura el PSC durant la campanya del referèndum, un cop ja s’hagi convocat? Donarà Iceta l’ordre que cap dirigent ni militant del seu partit vagi a votar l’1 d’octubre per tractar-se d’un referèndum unilateral? Arribat el moment clau, el més probable és que Iceta acabi posant-se de perfil per no mostrar la mateixa contundència amb la que s’ha expressat fins ara, perquè aparèixer a la foto molt a prop de PP i Ciutadans, a Catalunya, és molt dur, fins i tot entre els seus propis votants. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa