El racisme europeu

"Molts dels pecats que justificadament s'atribuïen a Turquia poden atribuir-se amb més o menys similitud el que està passant a l'Estat espanyol"

Ens havien explicat una història que vam decidir creure'ns per por i vergonya. Ens havien dit que Turquia no podia formar part de la Unió Europea perquè no respectava els estàndards internacionals en relació a la democràcia i els drets humans. Tot això, abans d'aquesta època fosca governada per Erdogan, un polític que ha decidit dissimular el fanatisme religiós de teocràcies com la de l'Iran per transformar-lo en un moviment polític que viu i s'aprofita de les primaveres àrabs de fa anys. De tot això, la Unió Europea ens va explicar que Turquia no era com nosaltres. Ens van dir que jutjaven a polítics, que les seves idees que no respectaven informes internacionals sobre Drets Humans, que perseguien moviments independentistes com el dels kurds o que maltractaven els milers de migrants que es refugiaven al seu país creuant la frontera del sud. Tots aquests obstacles semblaven insalvables per poder acceptar Turquia com un país més de la Unió.

Poc a poc, aquest oasi de democràcia que és Europa va integrar països amb currículums dubtosos pel que fa a democràcia. Per posar un exemple, Hongria. Un estat clarament antisolidari que castiga de manera oberta als immigrants. Fins i tot abans de tots els moviments migratoris actuals, països com Romania o Hongria ja eren coneguts per la seva violència inhumana contra els gitanos. De fet, els blancs europeus mai no hem tingut cap mínima tendència a la solidaritat amb els gitanos. I els refugiats sirians que veuen la salvació en el nostre continent desconeixen les terribles persecucions contra els gitanos que s'han viscut a l'est d'Europa durant els darrers anys.

Sigui com sigui, resulta que Turquia no era apte però sí que ho eren Hongria i Romania. Però acostem-nos una mica més cap al sud d'Europa. Molts dels pecats que justificadament s'atribuïen a Turquia poden atribuir-se amb més o menys similitud el que està passant a l'Estat espanyol. D'un temps ençà, ha calgut només que una colla de bons polítics catalans posés contra les cordes al règim del 78 per fer saltar les postures d'aquest estat. Avui en dia, Espanya jutja polítics per les seves idees. Avui en dia, Espanya vulnera i fins i tot ridiculitza informes d'altres institucions internacionals en relació a la vulneració dels Drets Humans. I avui en dia, Espanya persegueix l'independentisme de manera violenta. Perquè no em direu que no és violència exhibir un judici contra un moviment polític per aconseguir que la ciutadania percebi la clara amenaça que si entres en política des del costat independentista pots patir les mateixes conseqüències que els Jordis, per exemple.

Encara que no ho sembli, aquest no és un article contra la democràcia espanyola o contra el sistema judicial del nostre estat. No és un article per posar en dubte la democràcia d'un país que està perseguit judicialment a gent que ha muntat un referèndum. El dubte és innecessari. És obvi que hi ha un problema evident de democràcia a Espanya. El que em fascina és que siguem capaços de comportar-nos de manera antidemocràtica i fins i tot fer que un Tribunal de Justícia actuï sota les directrius manifestades en públic per un rei i que la Unió Europea no només no ens que castiga o ens amenaça sinó que ens aplaudeix. Que permeti que polítics escollits per europeus com Puigdemont o Comín quedin exclosos del Parlament de la Unió perquè l'estat més antidemocràtic d'Europa així ho exigeix.

 

No estic esparverat per veure el que està passant a Espanya ni entristit perquè govern, jutges i periodistes ho accepten i ho viuen com una cosa normal. Estic decebut perquè Europa s'ha tret la careta. Perquè si fóssim un país musulmà, segurament ja ens haguessin fotut fora per la meitat del que ha passat el darrer any Espanya. Perquè els polítics europeus, molt més indignes que els jutges, han decidit que aquest és un continent de blancs i de cristians i perquè si ets hongarès pots fer campanyes per fer fora gent estrangera i fins i tot pots detenir-los, empresonar-los sense ordre judicial i repatriar-los il·legalment, que no et farà fora ningú. Seguiràs sent europeu amb tots els drets perquè, per als polítics de la Unió, un europeu és un europeu i un turc no ho és. Només a vegades passen petites coses que posen de manifest grans veritats. El procés català i tot el que està succeint des de l’1 d'octubre ha servit per evidenciar problemes gravíssims. Mai no hagués dit que el referèndum també ens mostraria el nivell de racisme i xenofòbia que hi ha a la Unió Europea. Per acabar de rematar-ho, només cal veure l'actitud dels caps d'Estat sobre el drama dels refugiats.

 

Comentaris (7)
Narcís ( sense cap mena de raó no hi són un parell de comentaris .. censuri's si ha estat així la columna !) ( o, per ventura, el elMón s'ha convertit en un ' NacióDigital ' més .. i, per contra, si hi poseu comentaris absurds/ grotescos àdhuc pitjor que Fa 5 mesos
Oriol: com pots permetre se'm censuri " comentari 3 i 4 darrer " ( i més quan aquest digital és de màniga ampla ! ) ? PD : no sé pas qui s'encarrega dels comentaris aquest estiu .. n'és un aprenent ?
Una època dolenta Fa 5 mesos
És cert, però desgraciadament de racisme n'hi ha en totes les direccions. I no és Europa la que ara deceb profundament, sinó els seus governants i els seus polítics i partits majoritaris en el poder, que mostren una imatge d'Europa que mai ens haguessim imaginat. I també ho fan en totes direccions.
Narcís ( comentari 2 ) Fa 5 mesos
- l'índex de delinqüència estrangera no justament de treballadors demanats ( o potser sí pels explotadors de torn ) que sí dels vinguts a saber com .. quan som plens fora mida de catalans i, què dir-ne, espanyols aterrats a ca nostra, exclosos de qualsevulla vida normalitzada ? - Quants compatriotes ( o no ) pateixen malalties de por no tractades com Déu mana àdhuc morint-se per manca d'inversió ( aquesta defenestrada per nostre espoliador ensems amb la practicada amb qui no la mereix d
Narcís ( comentari 1) Fa 5 mesos
Ja n'hi ha prou, no? Ço és, perquè no parla: - d'il·legals/ indocumentats/ sense papers àdhuc de furtius o polissons .. en lloc d'immigrants ? - dels països originaris i llurs estadistes en lloc dels països d'arribada ? - de la densitat poblacional de la UE o 3a. del món ( després de la India i la Xina , i això que majoria gairebé total són propis/ originaris!) ?
David Fa 5 mesos
La catalanofòbia i els problemes dels catalans no ho resoldran els europeus. Això és evident. Esperar que un altre et resolgui els problemes és ingenu i alhora còmode. També té un punt de victimisme infantil. Si el 3-4 milions de catalans que vivim a Catalunya no som capaços d'espavilar-nos sols (de la manera que sigui), és que no hi ha res a fer.
Aureli Fa 5 mesos
No es tracta de desprestigiar a la UE (s'ha desprestigiat ella mateixa) sinó de que molts hem cregut que era el paradigma de la justicia,i ara hem vist que era tot una mentida i es mouen per els interessos dels seus socis, no per la justícia. Ha estat tot plegat decebedor per persones que com jo creia en Europa.
expat Fa 5 mesos
ja et queden poques opcions, es l part lamentable del independentisme. Espanya, feixista, Europa antidemocratica, por ser haurieu de parlar amb l Elon per anar a un altre planeta
casiopeo Fa 5 mesos
Ara toca desprestigiar la UE ,no es pot ballar al son de la musica segons com bufi el vent senyor jara ,ara si ara no ,la UE es com es per lo bo i lo dolent