El problema és el 78%

"En un referèndum es pot votar per la independència del país però també perquè es quedi en la situació actual"

Al baròmetre del CEO que avui ha sortit publicat, no només s'hi reflecteix que un 78,7% dels catalans estan d'acord amb celebrar un referèndum, un 75% amb un règim republicà i un 52% a favor de la independència. M'he entretingut a mirar-lo amb profunditat i a la pregunta de quins són els principals problemes del país, es considera que el primer (amb un 41%) ho és la relació entre Catalunya i Espanya. La (mala) situació política ocupa el segon lloc i no trobem l'atur fins la tercera posició, amb un 29,9 dels enquestats que ho troben un problema. Quan se li demana als enquestats que n'escullin només un, les relacions Catalunya-Espanya tornen a estar al capdamunt de tot, amb un 27%. L'atur és el problema número 1 per a un 12% dels enquestats.

 

Aquesta classificació d'inquietuds m'ha portat a buscar l'equivalent a Espanya. A l'últim CIS (publicat el mes passat), l'atur sí que és el problema més important per la immensa majoria dels ciutadans. Un 60% ho considera un problema i un 39% el situa com a primer problema. La situació política, així, en general, ocupa la segona posició. Després hi situen la corrupció, els problemes de tipus econòmic, els problemes de tipus social, la sanitat i la immigració. I només a partir de la desena posició hi trobem, com a problema, la independència de Catalunya. El problema és que de tant baixar, aquesta qüestió ha passat a ser una preocupació pel 7% dels espanyols, dels quals només un 3% ho considera el primer de tots ells.

 

 

Posat tot a la coctelera, les dues enquestes sociològiques ens dibuixen, efectivament, dues societats diferents amb una conclusió evident: Espanya no té la sensació que la independència de Catalunya hagi de ser immediata però el problema (sic) no desapareixerà fins que Espanya no s'assegui primer a escoltar Catalunya i després a deixar-li escollir lliurement el seu camí, el que sigui; perquè cal insistir que en un referèndum es pot votar per la independència del país però també perquè es quedi en la situació actual.

 

I no és una frase buida: a la fitxa següent a la que es mostra una aprovació més o menys entusiasta a la celebració de la consulta hi surt, com a dada creuada, el partit que van votar a les passades eleccions. Un 85% dels comuns estan a favor del referèndum, un 60% dels votants del PSC també així com un 43% dels votants del PP i un 40% dels de Ciutadans. Només així s'explica que un 78,7% dels catalans estiguin d'acord amb la celebració del referèndum per solucionar el seu principal problema (les relacions Catalunya-Espanya). He intentat buscar algun altre tema que generi un consens més ampli: no l'he trobat.

 

 

 

 

 

Comentaris