El pastor a qui no li agraden totes les ovelles

"Escolti, senyor bisbe, benvinguda sigui la seva opinió, però si demana disculpes, faci-ho de debò. Sense mitges tintes. Sense por ni orgull"

La polèmica per les declaracions del bisbe Xavier Novell sobre l'homosexualitat té un punt d'impostada i, fins i tot, d'exagerada. Fa pràcticament dues setmanes que dura i que se'n parla, tant en àmbits religiosos, com socials i polítics. Però, si som curosos, cal reconèixer que el bisbe de Solsona -el més jove dels bisbes catalans, amb 48 anys- només va escriure en la seva glossa dominical del 21 de maig: "Jo em pregunto si el fenomen creixent de la confusió en l'orientació sexual de força nois adolescents no serà deguda a que en la cultura occidental, la figura del pare estaria simbòlicament absent, desviada, esvaïda. Fins i tot la virilitat semblaria qüestionada?". 

 

Es feia una pregunta. Res més. És cert que Novell és conegut per ser un prelat de l'ala conservadora de l'Església, i que en d'altres ocasions ha fet manifestacions controvertides sobre diversos temes, però en aquesta ocasió no n'hi havia per tant. I, per suposat, no cal que ningú surti escortat d'enlloc per la simple acció d'haver-se fet una pregunta. Què en queda, llavors, de la lloada llibertat d'expressió? Dit això, pitjor encara ha estat la reacció del bisbe de Solsona, que ha sortit a demanar disculpes sense demanar-les. D'entrada, Novell es disculpa només amb "als pares i mares que s'hagin sentit dolguts", però no es dirigeix en cap moment als milers d'homosexuals que estan en profund desacord amb les seves paraules. 

 

 

D'altra banda, demana disculpes refermant-se en les seves paraules i avisant -amb to quasi amençador, com si això fes por a algú...- que continurà "presentant sense por la visió cristiana sobre la persona i les conseqüències morals que se'n deriven". Escolti, senyor bisbe, benvinguda sigui la seva opinió -especialment per a aquells que se l'escolten i dipositen en vostè una confiança més basada en la fe que en la raó-, però si demana disculpes, faci-ho de debò. Sense mitges tintes. Sense por ni orgull. I, sobretot, dirigeixi's a aquells a qui ha ofès, i no només a aquells amb els que vostè pot acceptar disculpar-se. 

 

Comentaris