El pas de l'equador

"L'independentisme català, el de la 'unitat estratègica', dividit per la seva pròpia incompetència i les argúcies de l'enemic, ha votat "no" a l'uníson, per molt que ERC anhela votar 'sí'"

Primera volta fallida de l'investidura amb els resultats coneguts. Anem a la segona. Es confirma la sospita que, digui el que digui (i sobretot perquè ho diu) Sánchez no vol ser investit. Prefereix fracassar fotent la responsabilitat als altres i convocant unes noves eleccions que creu que guanyarà. L'hi diu el CIS i el desgavell governatiu a Espanya. Vol aumentar la seva majoria, convertir-la en majoria absoluta per composar un govern monocolor que tingui les mans lliures.

Per què?

Per posar a ratlla Catalunya. S'han acabat les "solucions politiques", els nous estatuts, les mans esteses, les ofertes de diàleg. No hi ha cap oferta ni desig de fer-la. Catalunya va desaparèixer del discurs presidencial d'hora i mitja. Aquest ferm espanyol de bandera y cornetí aplica rigorosament la cèlebre recomanació final del Tractatus de Wittgenstein: "D'alló del que no es pot parlar, més val guardar silenci". Davant l'independentisme català, silenci i repressió. L'intensitat d'aquesta dependerà de la majoria que assoleixi el PSOE.

L'independentisme català, el de la "unitat estratègica", dividit per la seva pròpia incompetència i les argúcies de l'enemic, ha votat "no" a l'uníson, per molt que ERC anhela votar "sí", com es dedueix dels abjectes precs de Rufián perquè hi hagi pacte PSOE-UP a qualsevol preu.

Sánchez ofereix plaça a UP, ERC i les llurs policromes confluències al sidecar de la moto del govern. És un insult, és clar que sí, i els afectats es queixen, encara que no se si amb raó. Ells haguessin fet el mateix. La política no és cosa de franciscans. Però el motorista raona com els neoliberals en justificar els salaris de misèria: un sidecar millor que res. I acostuma a ser cert, encara que no sigui just. A més a més, Sánchez presumeix de generositat. Podent conduir ell solet, sense la nosa lateral, accedeix a portar-lo per benevolència.

Si la situació es tensa a la segona ronda es pot pensar en la posibilitat que UP i ERC acabin votant a favor d'un govern que els nega explicitament, els insulta i els menysté. La raó invocada per suportar tant menyspreu és la por que unes noves eleccions donin un triomf de la dreta i una "involució" a Espanya. És una fal·làcia. No perquè, si guanya la dreta, no hi haura tumult, sinó perquè també n'hi haurà si guanya el PSOE, disposat al 155 més dur i a fer alló que faci falta a Catalunya, igual que la dreta. Per enèsima vegada, no hi ha diferències entre les dretes i les esquerres espanyoles pel que fa a Catalunya. Espanya, que mai va fer grans avenços en res, ha "involucionat" des de la sentència del Tribunal Constitucional del 28 de maig de 2010. I continua. La dreta més carpetovetònica no farà res que el PSOE no estigui disposat a fer.

 

El que UP, ERC i els seus feligresos catalans volen evitar no és l'involució a Espanya sinó la repetició d'eleccions. Perquè estan en situació de debilitat. UP per l'escenificació de la commedia dell'arte bufa de les negociacions i ERC per el sobtat gir no independentista de l'organizació després d'haver guanyat unes eleccions presentant-se com a independentistes sense ser-ho, es a dir, estafant els votants.

El pla de Sánchez sembla ideat per un Mefistòfil perquè, a més de la humiliació d'UP y ERC, basa el seu exit en l'evident estupidesa de la dreta. Aquesta no entén o no vol entendre que Sánchez vol una gran coalició, cosa que els seus barons li recomanen i les seves conviccions de feixisme somrient li aconsellen. En realitat, la dreta no entén res i la seva única ambició és controlar el poder com sigui per continuar desplomant el país. Si fosin una mica més llestos, PP i Cs oferirien suport al govern del PSOE condicionant-ho a la seva política catalana, que tindria, encara que no segur, l'oposició de UP. Tots oferirien una imatge de salvadors de la unitat pàtria, però aquest no és el seu interès més immediat. Primer cal tenir les claus de la caixa i el pressupost.

Si res no canvia d'aquí al proper dijous i els vots es repeteixen, hi haurà noves eleccions al setembre, que és el que Sánchez i les dretes volen, encara que amb expectatives diferents. Els qui no les volen ni morts són UP i ERC. Però es possible que, per sobreviure, acabin provocant un esperpent humiliant i votant a favor d'un govern que no tan sols no vol els seus vots, sinó que tracta de destruir-los mentre que, en contra votarien PP, C's i Vox, encara que, en realitat, sigui el seu govern.

 

Comentaris (15)
federalista Fa 7 mesos
el mercenari de tercera ramoncin xarnego cotalelo, amb pare de olivares de jucar cuenca, ha parlat per vomitar tota la bilis odi i merda que el pobre mercenari de 5 divisio porta endins, res a dir el mamporrer a sou de la burguesia lladre, posa el cul i li paguen ja ho feia als huitanta, amb felipe i la otan, i clar li donaven jaja per darrere abans per 4 durs, ara li donen per 4 pujolins, es ven barat el mercenari.
Vareu votar erc per ser forts a Madrit? Ja ho veieu, per regalar la nostra llibertat a Madrit. Fa 7 mesos
Sembla estrany el ruc que arriba a ser la gent. He sentit gent universitaria donant aquesta raó per votarlos. Es veía d’un hora lluny que ens estaven traint quant Maragall va dir que ells no eren independentistes.
joanr Fa 7 mesos
Vaig ser militant d'ERC fins que van fer alcalde de Barcelona Maragall. Mai més els he votat, però mai m'hauria cregut que farien una jugada tan bruta.
Eva Dosmilu Fa 7 mesos
Quanta rao i quanta merda ens estem empassant
Jmuc Fa 7 mesos
Realment fa vergonya veure a en Rufian,suplicant un acord entre PSOE iUP.
Gir Fa 7 mesos
Totalment d'acord, sr. Cotarelo.
Mentre existeixi ERC no hi haurà independència. Avisats esteu.. Fa 7 mesos
Els escolanets d'ERC no han enganyat mai, no us confongueu. Qui s'autoenganyen són els seus votants. Un exemple: que els diputats d'ERC entrin al Congrés amb flors grogues no significa que siguin independentistes. Simplement porten flors grogues. Altra cosa és el que els seus seguidors s'imaginin... que res té que veure amb la realitat: ERC és un partit segrestat per la COPE. I con la iglesia hemos topado.
vendetta Fa 7 mesos
si votan si o se abstienen los de er tendremos ke ir a sus sedes a pedir explicacions preparaos botiflers ni un pas enrere Catalunya y nomes catalunya
Pere Fa 7 mesos
Tota la raó, el psoe, l'únic que esta fent és, el que porta fent fa molt temps. Humillar, trepitja, mesprear.... Li he de donar la raó, ERC, votarà demà sí, faci el psoe el que faci, s'han vengut l'ànima al diable. Han traicionat amb això un dels seus principals objectius, que jo em recordi, sempre han endut al seu programa.electoral, treballar per la república catalana. No els entenc, no se que collons estan fent, però mai més els votare.
Te precipitas Ramoncín Fa 7 mesos
El otro día se quejaba la giganta Borràs de que Sánchez no había mencionado a Cataluña en su discurso; no todo va de Cataluña. Te olvidas del renacido Aturo Mas que propugna la abstención de JxCat, con poco éxito en la primera votación. Ya veremos lo que pasa, que tú sólo usas vidrios polarizados en tus gafas.
ganxó Fa 7 mesos
MÉS RUC NO POTS SER-HO
Molt bé Fa 7 mesos
A veure si reaccionen. Si no, concentrar el vot en llista única.
Carme Fa 7 mesos
En Cotarelo el veiem i srntiem quan estaba a ER quan va marxar i va fer cistat a La Crida, ja no el conviden añ FAQS ni a cap programa de Tv3, qu s'ha tornat com lrs tv ñoles, corcafa per els politics en awuets cas descaradament de Er
Excel•lent Fa 7 mesos
Com sempre parlant sense embuts i sense eufemismes ni segones interpretacions. És un plaer llegir-lo Sr Cotarelo.
Carles Viñals Casado Fa 7 mesos
Et trobem a faltar, Ramon. En temps d'infamia sense parió des dels temps de Franco, colgats i ofegats per un oceà d'ignomínia institucionalitzada, assistida de la unànime mentida mediàtica, la teva veu ens és més necessària que mai, gairebé com l'aire que respirem. Gràcies per la teva valenta, honesta -i per ara única- veu en defensa de la VERITAT.
Noves eleccions al Setembre i pobra ERC Fa 7 mesos
De l'hegemonia a la paperera de la história x estafadors