El país dels funcionaris

"Catalunya és una pedrera inesgotable de servidors públics que aspiren a donar el millor d'ells mateixos a canvi de 14 pagues i més flexibilitat laboral que la d'un contorsionista"

El desig principal del jovent català té la forma d'un acte administratiu. Res no resulta tan seductor, als ulls de les noves generacions, com un paper segellat per triplicat que certifiqui el seu accés a la funció pública.

Els pares, tal i com s'ha fet sempre, encara pregunten a les criatures: I tu, què voldràs ser de gran? Només que ara, quan els menuts es treuen el xumet per respondre, en lloc de futbolista o astronauta, contesten que funcionari de nivell 24 del cos superior.

Felicitem-nos per haver assolit, en aquest extrem, la normalitat a la que tot país aspira. Ja podem demanar la certificació, alguna ISO deu haver que doni fe d'aquest avenç, que acrediti que Catalunya també és una cantera inesgotable de servidors públics que aspiren a donar el millor d'ells mateixos a canvi de catorze pagues mínim, dies d'assumptes propis, feina per a tota la vida i més flexibilitat laboral que la d'un contorsionista.

Dos de cada tres joves s'imaginen treballant només pel matí a l'ombra d'una conselleria, d'un ajuntament, d'un consell comarcal, d'una diputació, d'un consorci, d'una empresa pública o a qualsevol delegació ministerial de l'administració de l'Estat. Trenta set hores i mitja cada setmana al servei de ciutadà! El Constitucional dirà el que vulgui, però amb tanta gent disposada a donar-se als altres ens hem d'enlairar a la força.

L'administració és, a tots els països avançats sense excepció, l'empresa amb més assalariats (perdó, col•laboradors!). A Catalunya aquesta regla ja fa temps que es compleix amb escreix. Només queda per veure si, tal i com evolucionen les vocacions dels empleats del futur a cada any que passa, aviat no serà també l'única.

Els fets diferencials se'ns esbraven per la boca i, posats davant del mirall, som ja bessons de tot el que ens envolta. Les pedres que un dia, segons la llegenda, convertíem en pans, esdevenen ara instàncies i procediments. Oh, lé, lé, oh, là,la, ser funcionari és, el millor que hi ha!.

 
 

Comentaris