El nou PSC

"Els socialistes deixen orfe un bon grapat de votants de centreesquerra catalanista i abandonen el paper central que han tingut en les últimes dècades"

El procés sobiranista ha modificat substancialment el mapa de partits. El monopoli de la centralitat política del país, en mans CiU i PSC des de la restauració democràtica, s'ha trencat en benefici de formacions menors. En aquest sentit, va ser determinant la restrictiva sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, que va situar l'autogovern en un carreró sense sortida i va obligar els partits a definir una posició ferma sobre aquesta qüestió.

Amb més o menys rapidesa i amb major o menor gradualisme, tots van abandonar les ambigüitats i van deixar de banda la nostrada pràctica de la "puta i la Ramoneta", a excepció del PSC. Els socialistes van escollir el camí del mig amb una defensa difusa del dret a decidir. La seva desorientació era total i seguien en caiguda lliure amb fugues de vots cap a tots els partits, seguint la tendència dels darrers cicles electorals, segons totes les enquestes.

Finalment, diumenge el seu Consell Nacional va optar per desmarcar-se definitivament del full de ruta actual. Sens dubte, sobta que se'n despengi just quan el Parlament sol•licitarà al Congrés les competències per convocar la consulta, tenint en compte que el PSC només accepta que se celebri si hi ha acord amb l'Estat. Ara bé, la seva decisió encara és més sorprenent perquè, amb vocació de partit gran, obvia que més del 80% dels catalans vol dipositar una papereta a les urnes, com revelen els sondejos.

Així doncs, els socialistes deixen orfe un bon grapat de votants de centreesquerra catalanista i, sobretot, abandonen el paper central que han tingut durant les darreres dècades en l'evolució del país i del catalanisme. La qüestió és quin partit, des d'aquest mateix eix ideològic, serà capaç de capitalitzar-ho. Sens dubte, caldrà estar atents a com Esquerra i Iniciativa mouen les fitxes en els pròxims mesos.

 
 

Comentaris