El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘El niño’: Narcotràfic a Gibraltar
  • CA

Li diuen “El niño” i, realment, les seves faccions desprenen certa dolçor; mostra predilecció per les decisions impulsives, guiades per unes ganes de “jugar” i de “no avorrir-se”.

I, perquè no, el risc és l’element inevitable que completa la fórmula. El debutant Jesús Castro, físicament construeix perfectament el perfil del personatge. I la seva intensa i blava mirada ajuda a transmetre força dramàtica. Ja veurem, si segueix fent carrera com a actor, si pot mutar a perfils menys condicionats per l’estètica. Perquè a “El niño” l’estètica i la imatge són les eines essencials on s’impregna el nivell dramàtic de la història i, la seva gran base, les immensitats i primàries aigües de l’Estret de Gibraltar. Des d’elles, conduint una moto aquàtica, el seu protagonista -de manera gairebé innocent (des d’aquest instint pel joc i el risc que mencionava anteriorment)- s’endinsa en el complex negoci del tràfic de drogues. Ho fa amb el seu millor amic. I, a partir d’aquí, es va dibuixant el paisatge humà que conviu en una problemàtica real però inèdita fins ara en el cinema espanyol.

La intriga i l’acció es mouen amb gran agilitat i ritme dins un potent marc paisatgístic i fotogràfic que, posant molta atenció als detalls de la conducta humana, aconsegueix un bon equilibri entre l’acció trepidant i la cura pel fons dels personatges. La forma narrativa evoca les maneres habituals del cinema més comercial nord-americà habitual i, potser en aquest intent, ens trobem massa sovint davant d’un predomini per l’acció i les persecucions que ens traslladen a escenes ja vistes amb anterioritat. Aquest predomini sovint deixa una sensació de buit en certs fragments de la trama però, tot i així, el resultat -com a thriller d’acció i entreteniment pel gran públic- és més que efectiu.

El mallorquí Daniel Monzón torna així darrera les càmeres cinc anys després de “Celda 211”; i ho fa amb una ambiciosa pel·lícula on el repartiment (format a parts iguals per actors de llarga trajectòria i debutants) resulta essencial per obtenir la riquesa del seu paisatge humà.

El niño

Espanya, 2014.
Direcció: Daniel Monzón.
Guió: Daniel Monzón i Jorge Guerricaechevarría.
Actors: Jesús Castro, Lluis Tossar, Eduard Fernández, Jesús Carroza, Sergi López, Bárbara Lennie, Mariam Bachir.
Durada: 130 minuts 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa