Dijous vaig agafar l’avió cap a Austràlia. Un vol de 24 hores amb escala a Londres i Beijing. Em va cridar l’atenció que uns quants passatgers xinesos i fins i tot alguna de les hostesses duien una màscara protectora contra la grip. Tot i que l’OMS ja ha manifestat que no confia en l’eficàcia d’aquesta mesura preventiva. Un cop la por s’instal•la dins nostre és molt difícil de treure i, al final, el per si de cas, ens fa adoptar qualsevol mesura. Però està justificada la por que sentim davant de la grip nova?

Des que el passat mes de juny, la grip A es va cobrar la primera víctima a l’Estat Espanyol – recordem el cas de Dalilah, la noia de 20 anys embarassada de 7 mesos – els mitjans de comunicació s’han dedicat a fer un seguiment sistemàtic de totes les morts provocades per la temuda Grip Nova. Però, segons les estadístiques, cada any moren a Espanya, entre 1.500 i 8.000 persones com a conseqüència de la grip estacional. Què pensaríem si els mitjans de comunicació dediquessin una notícia a cada una d’aquestes víctimes? Sens dubte molts diríem que s’han begut l’enteniment. Combinant la por que genera la paraula pandèmia amb el fet que nens, joves i embarassades estan dins del grup de risc, els mitjans han fet l’agost amb la grip A. L’últim gran titular que ha proporcionat el virus A(N1H1) ha estat la mort de dues nenes a Barcelona, que no patien cap de les patologies considerades com a factor de risc. Si semblava que començàvem a tenir la situació controlada, aquest fet torna a desencadenar el pànic entre la població. Sembla que pel que fa a la grip A no són possibles les contradiccions que confirmen la regla.

A més a més, l’Organització Mundial de la Salut ha proporcionat suculentes declaracions, com la de Margaret Chan, Directora General de l’OMS on afirmava que “Els governs han de preparar-se pel pitjor” o el comunicat on advertien que la grip A entra en “període d’àmplia expansió”. La veritat és que fa posar els pels de punta.

Tot aquest raig d’informació ha creat una alarma social desproporcionada, sembla que fem front a una de les més terribles malalties de la història, la pesta del segle XXI. Però molts experts han manifestat la opinió que el virus A(N1H1) és una grip feble amb un índex de mortalitat baix. La Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública va fer públic en un comunicat que “l’Epidèmia de la grip A ha demostrat ser molt menys perillosa del que es va elucubrar i fins i tot del que ens van fer creure les autoritats sanitàries (l’OMS al cap davant)”. Per la seva banda Andreu Segura, President de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària, va declarar que “la pandèmia gripal que ens afecta és una situació d’àmplia difusió” i va afegir que “la transmissibilitat no està associada directament a la virulència”.

Si mirem l’hemisferi sud, on tot just acaben de passar l’hivern sense la vacuna específica per a la grip nova, comprovem que el virus no ha estat més negatiu que la grip estacional. Les autoritats sanitàries australianes van pronosticar per Austràlia 6.000 morts ocasionades pel virus A(N1H1) i el resultat no ha superat les 200 víctimes. A l’estat espanyol, la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va manifestar el passat juliol que com a mínim devíem esperar el mateix número de morts que les que provoca la grip estacional, i va anomenar la xifra de 8.000 víctimes, però per si de cas i per curar-se en salut va declarar que “estem molt preocupats i per això fem front a un virus que està circulant sense control; les conseqüències són imprevisibles”. Però les xifres demostren que la fi del món no ha arribat a l’Hemisferi Sud durant l’hivern austral. I, tot i que l’OMS creu que el virus serà més virulent al Nord, són molts els experts que prediuen el contrari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa