'El lobo de Wall Street': talent cinematogràfic en estat pur

"L'audaç guió de Terence Winter ens situa a l'estat mental de la cobdícia extrema, que és traslladat a la pantalla per Leonardo DiCaprio"

Cinquena col·laboració entre dos grans del cinema contemporani nord-americà (Martin Scorsese i Leonardo DiCaprio), "El lobo de Wall Street" és, sobretot, el resultat d'una enèrgica i vibrant unió de forces que, acompanyada per un muntatge trepidant i unes interpretacions secundàries brillants, ens posa a la pell d'un depredador financer: Jordan Belford, un corredor de borsa de Wall Street que, a la dècada dels 90, s'havia convertit en multimilionari en temps record i (com no) a través de les tècniques més deshonestes i fraudulentes. Però, deixant com a teló de fons els foscos mecanismes que han provocat l'actual crisi econòmica actual, la nova obra de Scorsese és, sobretot, el retrat d'un home des de la seva faceta més visceral: els seus constants excessos i les seves addiccions, motors d'un salvatge i descontrolat periple vital guiat sobretot per la obsessió per acumular riquesa a qualsevol preu.

Basat en l'autobiografia de Belford, l'audaç guió de Terence Winter ("Los Soprano", "Boardwalk Empire") ens situa a l'estat mental de la cobdícia extrema, que és traslladat a la pantalla per Leonardo DiCaprio (recentment guardonat amb un Globus d'Or per la seva impressionant interpretació), també productor i impulsor del projecte. Orquestant aquest frenètic viatge cinematogràfic amb molt talent narratiu i amb el seu inconfusible segell intacte, Martin Scorsese ens ofereix una obra intensa, repleta de poderoses i enèrgiques imatges, que actualitza les seves grans pel·lícules de gàngsters amb una nova història sobre el món de la delinqüència, en aquest cas finacera. I per introduir-nos a ella, resulta imperdible i clau la breu aparició d'un Matthew McConaughey com a primer "model de conducta" de Belfort, en unes de les escenes més carregades d'humor negre, divertides i dificilment oblidables de la pel·lícula. És a partir d'elles, que el jove que venia a Wall Street marcat per la inocència, iniciarà el descens a les parts més obscures de la seva pròpia personalitat.

Intensa, dement, amb certs tocs dramàtics i seqüències d'una comicitat tan extrema com per gravar-se per sempre a la retina, "El lobo de Wall Street" (nominada a cinc Òscars) és talent cinematogràfic en estat pur.

El lobo de Wall Street

Títol original: The wolf of Wall Street
USA, 2013
Direcció: Martin Scorsese
Guió: Terence Winter (basat en el llibre de Jordan Belfort)
Intèrprets: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Jean Dujardin, Margot Robbie, Jon Favreau
Durada: 180 minuts

 
 

Comentaris