El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El lloc adequat per als franquistes és la presó
  • CA

Aquesta setmana ha mort, als 95 anys, Reinhold Hannig, un obscur sergent de les SS que va estar destinat al camp de concentració d’Auschwitz. Hannig tenia 19 anys quan va decidir allistar-se a les tropes especials d’Adolf Hitler i, de fet, no consta cap acció individual d’aquest antic SS, ni se’l ha responsabilitzat mai, concretament, d’un o altre assassinat. Però això no va impedir que Reinhold Hannig fos condemnat, l’any passat, a cinc anys de presó com a criminal nazi.

 

Hannig, com John Demjanjuk o Oskar Gröning -dos nonagenaris que també han estat portats davant dels tribunals últimament- va ser condemnat perquè, per petita que fos la seva capacitat de decisió, va formar part del que els jutges han considerat “una maquinària assassina“. Segons les lleis alemanyes, qualsevol membre de les SS que hagués servit en un camp de concentració ha de ser, necessàriament, culpable del genocidi. El propi Hannig ho va reconèixer, en ser condemnat, quan va dir que lamentava profundament “haver format part d’una organització criminal que va ser responsable de la mort d’incomptables persones” i va demanar perdó pel que havia fet.

 

El règim de Hitler va acabar el 1945. El del seu aliat Francisco Franco va continuar trenta anys més. La República Catalana ha de legislar, immediatament, en el mateix sentit que Alemanya, amb idèntic grau de compromís. La democràcia ha de ser exigent, sempre i a tot arreu.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa