El lideratge per al president

"Sembla una obvietat estúpida dir tot això però no ho és tant"

A la fi algú ho ha dit. "És el president qui ha de liderar el procés". Ho va assegurar ahir el portaveu de CiU, Jordi Turull, a Catalunya Ràdio. Oi que sembla una obvietat? Doncs, ves per on, algú ho havia de dir! Ja tocava. Catalunya s'hi està jugant moltes coses en aquest procés en què està immersa. Tant si surt bé, com si queda en no-res. No hi ha marxa enrere. Hi haurà un abans i un després d'aquest pols entre Catalunya i l'Estat.

Ni la via, ni la pregunta ni la data..., res de tot el que té a veure amb el procés pot quedar sotmès a una mena de subhasta, de mercat, com si s'estigués negociant una moció més del Parlament o una declaració de pur tràmit. Ni tan sols els pressupostos de la Generalitat poden aparèixer al costat de cap dels moviments clau, com algunes veus han volgut donar a entendre.

Algú ho ha de liderar i les urnes han dit que aquest algú és el president de la Generalitat. Tant se val si en les darreres eleccions va perdre 12 diputats i no va aconseguir la majoria absoluta a què aspirava o si les enquestes apunten que la força de CiU saltarà definitivament pels aires en els pròxims comicis. El present no pot quedar condicionat ni pel passat ni pels sondejos del futur. Ni tants sols per les perspectives de creixement que agombolen als republicans. L'important no és com quedaran els partits ni com estaven. El que compta és com estan avui, i avui qui té 50 diputats al Parlament és CiU i Artur Mas, i per tant és al president a qui correspon liderar el procés. ERC té 21 diputats, un més que el PSC, i a 8 d'ICV-EUiA. Aquest és el repartiment de cartes, tant per assumir el desgast de les retallades com per portar la veu cantant a l'hora de fixar les passes a seguir en el procés sobiranista.

Sembla una obvietat estúpida dir tot això però no ho és tant. El president reclama consens per a una pregunta clara i inclusiva i aquest ha de ser el camí. Que tothom sàpiga el que vota, però que ningú més quedi descavalcat. Perdre el PSC d'aquest consens ha estat un cop que evidentment ni sortirà de franc ni es reduirà a una resta aritmètica de diputats. El marge s'estreny i cal l'acord.

Ningú pot imposar una pregunta, ni tan sols aquells qui es veuen ja al govern en els pròxims comicis. Qui ha de liderar és el president. Perquè així ho han decidit els ciutadans. El realment extraordinària és que hagi calgut que algú sortís a recordar-ho.

 
 

Comentaris