El judici per "'assetjament" al Parlament

"Que es parli de penes de presó per als seus participants em sembla un despropòsit absolut"

Sóc un dels parlamentaris "assetjats" al Parlament el 15J. Voldria donar la meva opinió respecte al judici que actualment s'està realitzant sobre aquells fets. Molt més greu que no pas aquests considero el fet que el poder judicial espanyol negui el dret del poble català a ser considerat subjecte polític sobirà. Molt més greu que no pas l'acció d'aquells manifestants considero el fet que el poder judicial i polític espanyol pretengui negar als catalans un dret universal com el dret dels pobles a decidir democràticament el seu futur, un dret que els propis parlamentaris del nostre Parlament reclamaven i reclamen. Aquestes limitacions sí que són assetjaments greus i d'efecte durador per al conjunt d'un poble.

Tot i professar un respecte absolut pel Parlament i les opinions i els sentiments de la resta de parlamentaris d'aquell moment, considero els fets del 15J com els d'una mobilització popular més, com tantes n'hi ha al llarg de l'any. Que es parli de penes de presó per als seus participants em sembla un despropòsit absolut. I que jutgin els acusats en una Audiencia Nacional, a 600 kms de Barcelona on ocorregueren els fets, també ho considero fora de lloc. En definitiva, és un contrasentit que la justícia espanyola pretengui jutjar i condemnar uns manifestants pel menyspreu suposadament mostrat contra una instititució d'autogovern catalana quan aquella mateixa justícia menysprea el caràcter decisori i sobirà de la institució.

Respectar el Parlament de Catalunya, com caldria, suposa no negar-li el rang i el poder d'un Parlament de debò com ho fa sistemàticament l'entramat jurídic i polític constitucional espanyol. Si al Parlament de Catalunya se li permetés d'exercir el poder real d'un Parlament segurament li permetria d'atendre millor i més democràticament les demandes populars expressades en les mobilitzacions.

Toni Strubell i Trueta
Diputat de SI (2010-2012) 

 
 

Comentaris