El judici FAES

"Tot el circumloqui del fiscal només tenia per objectiu rebaixar el rang del president electe de Catalunya al de simple apoderat del poder madrileny"

Ha estat el moment més significatiu d'aquest dijous. El fiscal Cadena li preguntava a Joaquim Forn si quan el van nomenar conseller d'Interior havia parlat amb el delegat de l'Estat a Catalunya. "Sí, al cap d'uns dies vaig trobar-me amb el senyor Millo..." "No!", ha dit el fiscal, remarcant la negativa: "Millo era el delegat del govern espanyol; el delegat ordinari (recalcant "or-di-na-rio") de l'Estat era Puigdemont!". És a dir, tot el circumloqui del fiscal només tenia per objectiu rebaixar el rang del president electe de Catalunya al de simple apoderat del poder madrileny. Li ha faltat escopir a terra.

 

La resta, menyspreu. Com quan el magistrat Marchena ha definit el català, una i altra vegada, com a "llengua materna" i ha concedit una mínima gràcia lingüística per si els acusats volien fer servir el català "per raons emocionals". Tota la sessió ha estat orientada a aparentar un cert garantisme formal de cara a una opinió pública internacional que no sap si allò està passant a Madrid o a Ankara i, sobretot, a minimitzar els danys quan el judici FAES arribi al Tribunal d'Estrasburg. L'acusació de Vox és una simple reiteració.

 

 

El millor, la dignitat d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn. Tranquils i didàctics, però ferms. Fins i tot amb prou sentit de l'humor com perquè Marchena hagi reprimit les rialles amb l'amenaça de desallotjar la sala. Dos mons, el de la paraula i el del martell.

 

Comentaris