En una entrevista publicada a La Vanguardia ahir diumenge el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo, perpetrava un nou i arriscat exercici de cinisme entelat de falsa ingenuïtat. Quan la periodista li preguntava sobre la programació de 13TV i les butllofes que rebenta cada dia entre el públic més sensat a Catalunya, Gil Tamayo s’espolsava les puces amb habilitat que abans es podria titllar de vaticana, però ara el Vaticà sembla que és una altra cosa: “Als estatuts de la Cope, referència traslladable a 13TV, queda clar que l’Església posa mitjans per evangelitzar. Però utilitza mitjans humans, que poden contenir la càrrega de defectes que comporta l’element humà. És a dir, podem equivocar-nos. Hem de conjugar el principi editorial d’evangelització, d’acord amb la moral, amb la llibertat d’expressió. I unes indicacions d’uns bisbes per a nosaltres tenen una consideració de primer grau d’importància, i són tingudes en compte. Treballem amb aquesta claredat. Per això el 3 de desembre vam crear una comissió de continguts, el responsable de la qual és Isidro Catela, perquè 13TV sigui l’element d’unió i de cohesió. Si hi hi ha defectes o errors, els corregirem”.

Si José María Gil Tamayo fos mínimament sincer i tingués temor de Déu–és a dir, si realment practiqués el cristianisme–, no hauria disfressat tan obscenament la veritat, i hauria dit: “Als Estatuts de la Cope, referència traslladable a 13TV, queda clar que l’Església posa mitjans per manipular. Per això utilitza mitjans humans, que poden contenir la càrrega de mala fe que comporta l’element humà. És a dir, volem equivocar-nos. Hem de conjugar el principi editorial d’espanyolització i regressió, d’acord amb la moral espanyola, amb l’agressió a la diferència. I unes indicacions d’uns bisbes per a nosaltres són perfectament prescindibles, com ho han estat sempre fins ara, i més encara si són catalans. Treballem amb aquesta claredat. Per això el 3 de desembre vam crear una comissió de continguts, el responsable de la qual és Isidro Catela, perquè 13TV sigui un element d’unió nacional i de cohesió a trompades. Si hi ha defectes o errors, els augmentarem”.

Aquestes declaracions haurien estat del tot conseqüents amb els informatius de 13TV o amb la línia dels programes que ocupen els horaris de màxima audiència televisiva, com El cascabel o La marimorena. El nivell d’agressivitat i d’anticatalanisme desbocat de presentadors o contertulians és tan insuportable com el d’alguns programes de la Cope dels temps de César Vidal i Federico Jiménez Losantos. Les cotes de reacció superen sovint les que van inspirar els Principios del Movimiento. No hi ha al món res més lluny dels nous principis que inspira el nou papa Francesc. Per això, a més de les protestes dels bisbes catalans, un grup de cristians laics van fer pública una carta d’esmena a la totalitat el passat mes d’octubre, on afirmaven amargament: “La desqualificació personal, la demagògia, la reiteració fins a l’extrem de tòpics i de prejudicis, la mentida reiterada, la vexació i la humiliació de col·lectius sencers, la violència verbal i mala educació estan presents en alguns programes i tertúlies de 13TV”. Més que ser-hi presents, els articulen i els justifiquen.
El pròxim mes de març hi ha prevista la renovació de la cúpula de la Conferència Episcopal Espanyola. També el papa Francesc té previst reunir-se amb els bisbes espanyols per comunicar-los “els accents que vol per a l’Església a Espanya”, diu Gil Tamayo. Tant de bo aquests accents siguin ara aguts i greus. I tant de bo algun dia el secretari general de la Conferència no faci servir l’eufemisme, la retòrica i la mentida per cobrir una programació que hauria d’avergonyir qualsevol cristià sensat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa