El final és la consulta?

"El conseller Santi Vila fa el paperina quan gosa apel·lar a l'autoritat d'un àrbitre que no n'és"

El govern espanyol no s'enganya. Considera un desafiament qualsevol discrepància. Per tant, és "il·legal" tota iniciativa que no s'ajusti a la seva manera d'entendre la llei. Ja no hi ha PSOE. Tot és PP, i il·legals són tots els que no siguin PP. És a dir, la majoria dels catalans. La llei de consultes catalana i el decret que signarà el president Mas i que la concretarà cridant a urnes el dia 9 de novembre ni són llei ni són res. Per a ells.

Soraya Sáez de Santamaría i Mariano Rajoy han coincidit a il·legalitzar llei i consulta abans que el Tribunal Constitucional es digni a considerar si el seu recurs té sentit. Davant tot això queda clar que el conseller Santi Vila fa el paperina quan gosa apel·lar a l'autoritat d'un àrbitre que no n'és. Juguem contra algú que juga brut i l'única possibilitat d'èxit és deixar-lo en evidència i convertir-se en un problema de debò.

El govern català, doncs, tampoc s'hauria d'enganyar. Ahir Artur Mas va repetir per enèsima vegada: "Arribaré fins al final i convocaré la consulta". No, president. És clar que haureu de convocar la consulta. I vós sabeu que ho haureu de fer amb l'habilitat necessària per falcar el decret entre l'aprovació de la llei i la suspensió del Tribunal Constitucional. Però, com que la suspensió és segura i tramposa, perquè els digníssims membres del Tribunal no perdran ni un segon mirant-se els raons de la part catalana i les de la pròpia part, la història no s'acabarà aquí. Cal convertir-se en problema de debò.

El "final" no serà la convocatòria de la consulta. No hi ha punts a part. N'hi ha de seguits, que són més previsibles. El primer seria executar-la malgrat la suspensió del Constitucional. El segon seria convocar eleccions plebiscitàries que permetin proclamar la independència i articular després un referèndum dins la legalitat catalana. Tot és difícil i tot és confús. Tret d'una cosa. La consulta del 9 de novembre no serà el final. Perquè, encara que la feu efectiva, president, després caldria actuar en conseqüència. La història acaba de començar. El "final", per ara, queda en suspens.

 
 

Comentaris