El factor Ada Colau

"L'1 d'octubre Colau triarà entre ser l'alcaldessa de la capital d'una República naixent o continuar intentant durant molts anys una reforma del règim monàrquic"

Els prop de 600 alcaldes que autoritzin l'obertura de locals de votació l'1 d'octubre aniran de pet als tribunals. Això brama l'executiu de Mariano Rajoy. Però si els alcaldes són del PSC, els pobres també seran castigats amb sancions pel plurinacional i soci del PP Pedro Sánchez, i potser també per Miquel Iceta, que això sí, només els castigarà si els delegats del PSOE-PP al Tribunal Constitucional li ho ordenen. Ai dels alcaldes socialistes que no vulguin sortir a la foto atrinxerats davant d'una escola al crit d' "urnes no!", a pocs mesos de les eleccions municipals.

 

Però què passa amb l'alcaldia més important de Catalunya, que no està en mans ni del PSC ni del PP? Ada Colau, de baixa maternal però ha presidit un ple i asssiteix a esdeveniments diversos, no s'ha deixat veure a l'acte organitzat per l'AMI i l'AMC per escenificar el suport municipal al Govern l'1 d'octubre. I això que Barcelona és membre de l'AMC i Ada Colau ocupa una vicepresidència institucional. Guanyem Barcelona, mentre no digui el contrari, només està a favor del dret a decidir si Madrid dóna permís. Hi ha gairebé 1,2 milions de persones amb dret de vot a la ciutat que encara no saben si l'1 d'octubre exerciran la democràcia amb l'aixopluc sense matisos del seu ajuntament o si votaran davant la desídia de la seva administració més propera. Alguns portaveus de l'equip d'Ada Colau asseguren que no seran un impediment, però entre no impedir-ho i liderar la defensa del dret a decidir sense matisos hi ha un món.

 

 

I és l'alcaldessa qui té la clau, no només la clau dels centres de votació, sinó de tot un canvi de xip de l'anomenat espai dels 'Comuns', fins ara només disposats a participar en una costellada sense efectes vinculants. Ni Coscubiela, ni Rabell ni Domènech, que continuen entestats a demanar explicacions a qui vol posar les urnes però no a qui les vol segrestar. És Ada Colau qui té la capacitat de fer decantar un gruix estratègic de catalans des del règim monàrquic del 78 fins a la república catalana, que es construirà des de baix –des del carrer, d'on prové Colau- i no des dels despatxos. De fet, l'1 d'octubre Colau haurà de triar entre ser l'alcaldessa de la capital d'una República naixent o continuar intentant durant molts anys una reforma del règim monàrquic, que no una revolució. Perquè Colau sí que té clar que aquell diumenge hi haurà urnes a cada racó del país. I votarà. 

 

Comentaris