El diner mana, la justícia obeeix?

"La judicatura hauria de tenir un caràcter sagrat i ser un espai que resultés impenetrable a les pressions polítiques i econòmiques. Just tot el contrari del que ens té acostumats a Espanya"

Per si en faltessin proves i exemples, la justícia acaba de donar una nova mostra del precari paraigües que empara els més febles a l'Estat espanyol quan es tracta de dirimir davant dels tribunals entre els seus interessos i els d'aquells que son més poderosos que ells.

 

El cas de l'impost de les hipoteques i la sentència del Tribunal Suprem, frenada en qüestió d'hores pels seus efectes perniciosos sobre la banca, posa en evidència la fragilitat de la justícia a Espanya. La judicatura hauria de tenir un caràcter sagrat i ser un espai que resultés impenetrable a les pressions polítiques i econòmiques. Just tot el contrari del que ens té acostumats a Espanya.

 

Amb aquest darrer despropòsit, el sistema judicial espanyol es desacredita un cop més a través dels seus propis actes. Ho fa davant de la mirada atònita de la ciutadania que, lligant caps, no pot arribar a cap altra conclusió que no sigui la de sentir-se desprotegida i en mans d'uns tribunals que no dubten en revisar decisions quan els perjudicats son els que més tenen.

 

La situació resulta encara més greu quan es comprova que els bancs disposen d'una major capacitat de pressió sobre els tribunals que no pas la societat civil. Posem per cas, en la causa oberta contra l'independentisme, la justícia no serà ni tan sols capaç de replantejar la presó preventiva dels Jordis o la de resta de presos polítics catalans, malgrat que ho hagi demanat —en el cas dels primers— una organització per la defensa dels drets humans com és Amnistia Internacional.

 

 

No hi ha res més inquietant que dependre d'un sistema judicial que, enlloc de garantir la seguretat de tothom amb criteris neutres i clars, pugui ser permeable a pressions polítiques o econòmiques que acaben desvirtuant, diluint i fent desaparèixer qualsevol bri de justícia.

 

Comentaris