El despertar de les universitats

"No és estrany que s'hagin generat, i encara es generin, tensions importants a les cúpules de tota mena d'institucions del país."

Vivim temps convulsos. La política i la qualitat de la democràcia espanyola estan en entredit fins al punt que el debat sobre aquestes qüestions ha esdevingut una constant als mitjans de comunicació, al carrer i en fòrums molt diversos. A Catalunya aquest debat encara s'ha fet més majúscul. No en va, l'1O, el reclam de l'exercici del dret a l'autodeterminació, la necessitat de reivindicació dels drets civils i polítics, la judicialització del procés i les vulneracions de drets humans que s'estan cometent amb els presos polítics -i amb tantes d'altres persones encausades-, han fet que l'escenari sigui molt més greu. En conseqüència, no és estrany que s'hagin generat, i encara es generin, tensions importants a les cúpules de tota mena d'institucions del país. I és que mentre la necessitat de posicionament es fa molt evident al carrer, allò que alguns consideren l'status quo català i espanyol manté una actitud poc visible, amb un rol poc implicat i, al meu entendre, massa fonedís. En aquest context, les universitats no han estat cap excepció. Ans al contrari!

 

La realitat universitària és que davant d'aquest panorama polític, alguns equips rectorals han respost argumentant que les universitats són el reflex de la societat catalana (i espanyola) i que, en conseqüència, en tant que espai de pluralitat i diversitat cal optar per una neutralitat que no posi en entredit la seva naturalesa. Aquesta és una formulació teòrica que pot satisfer a moltes persones en condicions polítiques de normalitat democràtica. Tanmateix, i davant del moment d'urgència que vivim, amb vulneracions de llibertats fonamentals que clamen el cel, tot sembla indicar que una major implicació de les institucions acadèmiques seria desitjable.  

 

 

Per sort de tots, els temps canvien i passen coses. Les universitats estant despertant i la dinàmica silent ha començat a virar. La base de les universitats, formada pels professors, el personal d'administració i serveis i els estudiants han fet tombar la truita i han aconseguit moure fitxa. Mentre fa unes setmanes vàrem veure com una cinquantena d'universitats espanyoles impulsaven referèndums sobre la monarquia i la república, aquesta setmana tres claustres d'universitats catalanes -la UB, la UAB i la UPC- han aprovat posicionaments i mocions en suport a la vaga de fam dels presos polítics catalans i de les seves peticions legítimes, en defensa dels acadèmics implicats en diverses causes, i demanant l'absolució dels processats i el final de la persecució dels exiliats i la resta de represaliats. A més, a la UB s'ha dut a terme un acte polític afirmant que fer un referèndum no és cap delicte i en defensa dels síndics electorals, convocat per Universitat de Barcelona per la República. Sembla, doncs, que ha arribat el temps de les bones notícies.

 

Per acabar, permetin-me que faci una reflexió més general en relació al rol que les universitats haurien de tenir a l'actualitat en qualsevol estat o territori i, en conseqüència, també a Catalunya. Com és obvi, les institucions acadèmiques, per la seva naturalesa i per la seva activitat vinculada a la generació de coneixement, són el millor exemple d'entorn obert al pensament, la cultura, el diàleg i la promoció de societats lliures i justes. Però massa sovint tot aquest potencial queda reservat a la comunitat universitària, a vegades massa gelosa del seu potencial i a vegades massa poruga per involucrar-se en els afers col·lectius. Em temo que al segle XXI és hora d'obrir portes i finestres i fer que les universitats catalanes esdevinguin influents, transfereixin el seu saber i tinguin una presència activa i vital en tots els afers del país. I no pas per fer posicionaments polítics, sinó per ser l'avantguarda de la defensa dels drets, del saber i del pensament i per oferir-lo als grans reptes que ens planteja el futur immediat. Aquest és un bon desig per acabar l'any, no troben? Una universitat més present en societat, que ens faci a tots més lliures! Mentre això arriba i mentre esperem la implicació de tots els actors de la universitat, aprofito per desitjar-los un bon Nadal i que el 2019 els ajudi a aconseguir tots els seus somnis.

 

Comentaris