Un dit del peu gangrenat i supurant pus, una boca cancerosa que ha perdut la meitat de les dents o cadàvers, aquestes seran algunes de les 14 imatges que apareixeran impreses en els paquets de tabac a Espanya des del proper mes de maig. Només cal l’aprovació del consell de Ministres i els fumadors gaudiran de les suggerents imatges.

No serem pioners, a Austràlia per exemple van començar amb la mateixa campanya al 2006 i la cosa ha funcionat, però també s’ha de dir que és molt més fàcil deixar de fumar aquí, a les antípodes. Pels australians és una falta d’educació i consideració no respectar als no fumadors. A la majoria de bars i restaurants australians està prohibit fumar. Fins i tot, si estàs assegut a la terrassa d’un bar i vols fumar t’has d’aixecar i encendre el cigarret allunyat de la gent. Gairebé ningú fuma a les parades de l’autobús i si ho fan ha de ser apartats de la resta de la gent que està esperant. Si voleu donar un cop d’ull i saber el que ens espera consulteu l’enllaç del govern australià; http://www.quitnow.info.au/.

És per aquesta consciencia anti-tabac que existeix a Austràlia que vaig decidir que era el lloc perfecte per deixar el meu vici, perquè ho confesso, sóc una ex fumadora que, com tots els addictes a la nicotina, adorava i a vegades encara enyoro fumar.

Deixar-ho no ha estat fàcil. Primer em vaig veure incapaç de fer-ho per mi sola i vaig començar amb els xiclets de nicotina. La segona motivació, després de la salut, eren els diners que m’estalviaria al deixar de fumar, però les TSN (Teràpies de Substitució de la Nicotina) no són barates. Un paquet de 90 xiclets de nicotina costa aproximadament 20 euros i cal tenir en compte que al principi es necessiten 10 xiclets per dia. Ah! per si esteu interessats tenen alguns efectes secundaris com; irritació i/o úlceres linguals, dolor mandibular, flatulència, lipotímies, etc, però la més greu és el perill de convertir-te en un addicte a la nicotina. Les estadístiques parlen de un 3-5% d’usuaris que acaben enganxats als fantàstics xiclets, però no m’ho crec. Jo els vaig deixar, perquè em vaig adonar de que no podia viure sense els xiclets, de que els necessitava com havia necessitat els cigarrets. Conec bastants casos com el meu, així que una de dos; o coses de la casualitat, estic predestinada a conèixer el 5% d’addictes als xiclets de nicotina ho les estadístiques no diuen la veritat i les farmacèutiques s’estan fent d’or.

Els que volem deixar de fumar podem adquirir la nicotina pura en diferents formats a més a més dels xiclets. Els pegats de nicotina costen al voltant de 30 euros i els caramels uns 13 euros. Si voleu canviar l’addicció de fumar per la de ser directament addicte a la nicotina, prepareu les butxaques que les farmacèutiques, pobretes, ho estan passant molt malament amb la crisis.

La cosa té gràcia si tenim en compte que aquets medicament s’anomenen, com he mencionat abans, Teràpies Substitutives de la Nicotina, quan en realitat són nicotina pura. Et prometent deixar de fumar sense cap esforç, perquè en realitat no deixes de ser drogoaddicte a la nicotina. Diuen que no passa res, que el perillós dels cigarrets són les substàncies que acompanyen a la nicotina i el fum que inhalem quan fumem. Doncs això no està tant clar, alguns estudis apunten la possibilitat de que la nicotina per si mateixa pot provocar càncer, però tot això no s’explica.

Potser els governs haurien de prendre mesures, potser totes aquetes meravelloses teràpies substitutives de la nicotina s’haurien d’administrar sota supervisió mèdica i no vendre alegrement a les farmàcies, potser el govern hauria de subvencionar altres medicaments, com unes pastilles anomenades champix que actuen al cervell i provoquen el fàstic envers el tabac.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa