El cava s'acaba

"Els elaboradors catalans van caure en el parany d'acceptar una denominació d'origen sense origen ni denominació"

La crisi del cava té les culpes molt repartides. És cert que, des de fa dècades, les grans empreses han optat pels grans volums a preus baixos i que això ha situat els escumosos catalans a la cua dels indicadors de qualitat en els mercats internacionals, per darrere dels xampanys francesos i els proseccos italians. També és veritat que els elaboradors més importants, amb la col·laboració de la DO Cava, han apostat per esborrar la identitat penedesenca del producte per tal d'adoptar una forçada aparença espanyola, en la versió més cañí. D'aquí els anuncis de cava amb toreros i personatges de moda al circ dels canals privats de Madrid. Tot plegat li ha generat al cava català una imatge pèssima de producte barat apte per a no gaire més que un bríndis per Cap d'Any mentre es comenten els centímetres quadrats del vestit de la presentadora.

 

Però si hi ha una culpa bàsica, aquesta recau en l'Estat espanyol. Els elaboradors catalans van caure en el parany d'acceptar una denominació d'origen sense origen ni denominació. La DO Cava aplega territoris tan llunyans entre si com Extremadura, la Rioja, País Valencià, Navarra, País Basc, Castella-Lleó i l'Aragó, passant, naturalment, per Catalunya. Són punts inconnexos que no tenen res en comú, més enllà de qué pone en tu DNI. El resultat, un desastre.

 

 

I, per si fos poc, molts d'aquests productors exòtics -extremenys, sobretot, però també aragonesos i valencians- s'han dedicat a viure del boicot catalanòfob, col·locant els seus productes més que dubtosos al consumidor espanyolista exaltat per l'a por ellos. Això ha causat una guerra ridícula entre aquests cellers patriòtics, que volen incrementar la seva superfície de vinya i la majoria de les marques catalanes, que intenten -sense èxit- limitar la producció i incrementar qualitat i prestigi.

 

En definitiva, els vins escumosos catalans no poden continuar depenent de Madrid sense que això els arrossegui al desastre. Hi ha alternatives, algunes amb una certa trajectòria. La revolta dels pagesos no és més el símptoma més evident d'una malaltia que requereix cirurgia dràstica per a no ser terminal.

 

Comentaris (8)
Jordi Escofet Fa 4 mesos
El nom cava és va crear per protegir les exportacions. Els elaboradors francesos, perdien quota de mercat en Anglaterra i Alemanya per "el chanpán", i van anar als tribunals internacionals. El Govern espanyol, per protegir les exportacions va promoure el nou etiquetatge amb el nom "cava". Al contrari que a França, ón només és pot elaborar Champagne en una zona molt concreta, al Govern Espayol, l´hi va interessar aporpiar-se del nom de "cava" per tots els espanyols. I el va definir
JORDI Fa 4 mesos
dais pena amiguitos
novullpastanaga Fa 4 mesos
La naturalessa possa cada u en el seu lloc. Degut al canvi climàtic el cultiu de raïm s'haurà d'anar desplaçant cap el nord a nivell de les estribacions del Pirineu; això per un costat, i per l'altre la nostra nació ha de recuperar la DO que españa ens ha robat.
via fora Fa 4 mesos
Ja us podeu queixar trepa d'inutils, vau renunciar tontament a la denominació de sempre , Xampany, quan ningú us exigia, foten-se un tret al peu, i creant amb la potuleia Ñola una marca anodina i provinciana que no val una merda, doncs ara a aguantar
Joan de Cal Avi Fa 4 mesos
Sol-lucio al cava que ara es produeix a Cat : canviarli el nom , jo li diria , o...CHAMPAÑ !! o... ESPUMOS, o... PUM, o.... VI CATALA !! aixis de facil !!!
Gemma Fa 4 mesos
La culpa no és França si no la Champanya n'és l exemple a seguir, territori, qualitat i preus justos pels viticultors. Les grans empreses, les que ara han situat el preu de raïm a la ruïna, són els que manaven a la DO CAVA amb seu a Madrid. Ampliar territori de cultiu x donar abastament als seus millions d ampolles ha estat l orígen de la crisis. Si a més Madrid otorga més terra de cultiu al Sud, el raïm perd valor i demanda. Si a més Madrid cedeix subvencions del 80% de les inversi
Abans de dir mentides informa't Fa 4 mesos
La DO cava sempre ha estat i està a Vilafranca del Penedès i controlada per les principals marques d'allà. Madrid no té res a veure. http://www.docava.es/contacto/
Nuevo descubrimiento de Bilbeny Fa 4 mesos
Dom Perignon y la Sra. Viuda del Sr. Clicquot eran catalanes y de Vilafranca del Penedés, donde ya se elaboraba desde muy antiguo un vino espumoso muy cotizado que ocasionó la invasión de la Península Ibérica por los vándalos, que iban en su busca.
La culpa és de França i del producte català dolent, nen Fa 4 mesos
Fins a 1972 s'utilitzava la denominació "Champagne". França va muntar un pollastre per defensar la DO Champagne a tot el món i va neixer la DO "Cava". El 95% del cava es produeix a l'Alt Penedès, de lo qu'es pot deduir que els caves dolents vénen principalment d'aquí ja que el 5% produït a la resta de la DO és irrellevant per molt dolents que siguin.