El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘El año más violento’: Corrupció i ètica
  • CA

És possible triomfar en el sistema capitalista des de l’honradesa?

En un sistema corrupte, es pot assolir l’èxit sense renunciar a la pròpia ètica (quan aquesta guia habitualment les nostres accions)? Amb la seva tercera pel·lícula, el potent director i guionista nord-americà J.C. Chandor (“Margin Call”, “All Is Lost”) planteja aquesta i moltes altres suggerents reflexions que segueixen perfilant la talentosa mirada del personal cineasta envers el món actual.

Ambientada a Nova York l’hivern de 1981 (estadísticament, l’any més perillós a la ciutat dels gratacels), la història narra les dificultats que enfronta un ambiciós empresari (i la seva dona) en intentar expandir èticament la seva empresa familiar en un entorn corrupte i violent.

Amb un ritme pausat carregat de profunditat dramàtica i recolzat en l’esplèndida, ombrívola i alhora apassionada fotografia de Bradford Young (“Selma“), “A Most Violent Year” és un drama criminal cru i inquietant que absorbeix l’atenció de principi a fi.

Ajudat per un repartiment impressionant, carregat de veritat i per una brillant Jessica Chastain en el paper de la seva esposa, l’actor d’origen guatemalenc Oscar Isaac (“Ágora”, Inside Llewyn Davis“) condueix aquesta fascinant pel·lícula amb un ritme expressiu precís i impecable que evoca a l’Al Pacino de les primeres pel·lícules amb Sidney Lumet. Brillant a nivell escènic i amb personatges desenvolupats amb molta minuciositat, “A Most Violent Year” redefineix a Chandor com un autor clau de la nostra època que construeix, amb aquesta pel·lícula, una densa atmosfera des d’on la violència (molt palpable, encara que gens explícita) amenaça amb atacar en qualsevol moment. Imprescindible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa