Una e-moció?

"La successora d'Arrimadas es llença a la piscina sense aigua de la glòria per un dia"

Aquest dilluns, dia set d’octubre, passarà a la història per ser el de la moció de censura més curta mai vista. Debat i votació n’ocuparan un sol dia. Ciutadans decideix ara fer el que amb els mateixos números va dir que era impossible fa gairebé dos anys, quan guanyar les eleccions catalanes no li va significar altra cosa que convertir-se en el principal partit de l’oposició pel joc de majories parlamentàries i les circumstàncies polítiques i judicials que donaren la presidència a Quim Torra.

Ara sí, ara que les enquestes els diuen que ja tenen poc a perdre, que la desfeta electoral serà antològica, han entès que els lideratges es fan contra el vent i que fer-los visibles de vegades demana arriscar-se. Tothom recorda la moció de censura que el PSOE va presentar quan no li sortien els números, i la ciència política no dubta en atribuir en certa manera a la projecció pública de Felipe González durant el seu debat i votació el que després va suposar la històrica majoria absoluta del partit de la rosa en les eleccions generals del 1982.

 

Ciutadans en canvi va dilapidar l’inesperat (potser per això) tresor de vots de les eleccions de 2017 bescanviant-lo per la patètica pantomima de fotos i frases fetes d’Inés Arrimadas durant un temps de negrors. Irrecuperable imatge. Ara ella ja no hi és, i la seva successora, amb una performance que sembla més una imitació de formes barrejada amb reparació d’errades que sentit institucional i voluntat de concòrdia, a un mes de les eleccions generals, es llença a la piscina sense aigua de la glòria per un dia.

La moció de censura, en el nostre sistema parlamentari, ha de ser “constructiva” perquè requereix de la presentació d’un candidat a substituir al president que es vol remoure. Debatuda i votada en un sol dia, amb tot l’independentisme  votant-hi en contra, amb socialistes i comuns abstenint-se per veure en C’s la benzina que activa la pitjor cara del que volen combatre, serà difícil que la jornada deixi cap idea d’alçada. Excepte si cauen en la temptació de tornar a fer de l’hemicicle la baralla barroera que protagonitzaren fa uns dies, es tractarà, doncs, d’una jornada de moció sense cap e-moció.

 

Comentaris