No sóc partidari dels canvis freqüents de les lleis i constitucions. Però les lleis i institucions han d’anar de la mà del progrés de la ment humana. Quan aquesta esdevé més desenvolupada, més il•luminada, es fan noves descobertes, es descobreixen noves veritats i els costums i opinions canvien, amb el canvi de circumstàncies, les institucions han d’avançar també per estar al dia. Tant podríem exigir a un home portar l’abric que li esqueia quan era un infant com a una societat civilitzada romandre sempre sota el règim dels seus avantpassats bàrbars.” Thomas Jefferson, 1816

Tal com afirmà Thomas Jefferson, principal autor de la Declaració d’Independència dels Estats Units d’Amèrica, els canvis legislatius han de respondre a l’evolució dels valors socials. Aquesta setmana, el Parlament de Catalunya ha sabut reflectir la sensibilitat majoritària de la societat catalana en matèria de benestar dels animals mitjançant l’aprovació de la proposició de llei de modificació de l’article 6 de la Llei de protecció dels animals. És amb l’abolició de les curses de braus que el nostre país ha fet un pas positiu per esdevenir part de l’Europa civilitzada.

Som molts els qui estarem eternament agraïts als promotors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la seva dedicació, tenacitat i professionalitat d’ençà que s’acceptà a tràmit la ILP el novembre de 2008. És gràcies al treball desinteressat de milers de voluntaris com s’ha pogut assolir aquesta fita històrica. Si em permeten la referència personal, voldria agrair a la meva mare l’haver recollit moltes signatures en suport d’aquesta iniciativa; n’estic orgullós.

Més enllà de la legítima satisfacció que suposa aquesta victòria, és cert que encara queda molt a fer. A nivell nacional, ens cal actuar tant a la Catalunya septentrional com a la Catalunya meridional. Mentre ens cal promoure l’abolició de les curses de braus a la Catalunya Nord, sota administració francesa, també cal fomentar, a la Catalunya Sud, la desaparició de tradicions barbàriques com els correbous i, en particular, la funesta tortura que suposen els bous embolats.

A nivell internacional, caldrà estar amatents a les manipulacions informatives, parlamentàries i judicials impulsades des de la metròpoli espanyola. És fàcil preveure nous atacs forassenyats – incloent escomeses contra la sobirania catalana i manipulacions barroeres sobre la intencionalitat de la ILP. Ha estat vergonyós veure com els diaris tradicionalment favorables a la dreta postfranquista acusaven els parlamentaris catalans de dictatorials quan, en realitat, l’únic vincle entre una dictadura i les curses de braus fou la promoció franquista d’aquesta atroç tradició.

En referència a l’estament judicial, ja va quedar clara la voluntat de provocació identitària dels membres del Tribunal Constitucional espanyolista quan, en plena tempesta estatutària, el vicepresident del Tribunal, Guillermo Jiménez i els magistrats Manuel Aragón i Ramón Rodríguez Arribas, van voler fer-se veure en públic durant una cursa de braus a la Maestranza de Sevilla. Al capdavall, no ens hauria de sorprendre que el Tribunal Constitucional espanyolista – amb un prestigi només comparable al del Tribunal Constitucional turc – volgués declarar la plena constitucionalitat del “dret a la tortura”.

Els desitjo unes bones vacances d’agost.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa