'Drácula: la leyenda jamás contada': Suplantant la identitat de Dràcula

"Sí, he dit 'bondat pura, ferma i il·limitada'. Ho veieu, oi, que no parlem de Dràcula?"

Aquell terror únic que, intensament connectat als clarobscurs de l'ànima i a un melancòlic romanticisme, evoca el nom de Dràcula, desapareix a la pel·lícula dirigida pel debutant cineasta irlandès Gary Shore.

Ell, la Universal Pictures i els guionistes (també debutants) Matt Sazama i Burk Sharpless han suplantat la identitat del vampir més famós de la història, convertint-lo en l'enèsim superheroi carismàtic, fort, valent i amb una bondat pura, ferma i il·limitada. Sí, he dit "bondat pura, ferma i il·limitada". Ho veieu, oi, que no parlem de Dràcula?

La llegendària història creada per Bram Stoker l'any 1897, i que Francis Ford Coppola va traslladar de manera tan fascinant a la gran pantalla (Bram Stoker's Dracula, 1992), ha caigut en mans dels productors de la nova franquícia de torn, que no han entès que no es pot mantenir la foscor allunyada d'un personatge inspirat en un príncep a qui anomenaven "l'empalador". Perquè és a partir d'ell, del llegendari Vlad Tepes de Valàquia que es teixeix la història.

Un bondadós Vlad -encarnat imponentment per Luke Evans (El Hobbit), s'enfronta a una difícil decisió. Fa temps que va prescindir de la violència, però l'imperi turc amenaça la vida de la seva família i el seu poble. L'única solució sembla trobar-se en un monstre que habita una cova i que s'alimenta de sang humana. Li pot cedir els seus poders i la seva força sobrehumana, però el preu a pagar serà molt alt. Fins aquí, un esbós de l'argument base. I des d'aquest punt, batalles espectaculars, molta acció i pinzellades de romanticisme altament edulcorat. No ens enganyem, no estem davant d'una pel·lícula de terror; ni tampoc de Dràcula.

"Drácula: la leyenda jamás contada" és una llegenda expropiada i desfigurada que, potser, mai s'hauria d'haver explicat.

Drácula: la leyenda jamás contada
Títol original: Dracula untold
EUA, 2014.
Direcció: Gary Shore.
Guió: Matt Sazama i Burk Sharpless (inspirat en els personatges creats per Bram Stoker).
Actors: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper, Art Parkinson, Charles Dance.
Durada: 92 minuts

 
 

Comentaris