DOBLE ERROR

"Amb la consulta d'Arenys de Munt els tripulants de la caverna van muntar un pollastre mai vist i ara han decidit fer-se els sords"

A Espanya, com dirien els valencians, se n'han ensenyat i s'estan contenint per no repetir el mateix error. Amb motiu de la consulta d'Arenys de Munt els patriotes constitucionals van muntar un pollastre mai vist, que al cap i a la fi era tan insòlit com la mateixa iniciativa maresmenca: declaracions oficials del govern, intervenció de l'advocacia de l'Estat, i brams i crits a voler, a càrrec de l'equip mèdic habitual. D'aquesta manera van aconseguir, com ja s'ha repetit bastament, just el contrari del que es proposaven: allò que podia haver estat una anècdota es va convertir en un esdeveniment amb repercussió internacional i en una victòria inqüestionable de l'independentisme català, que va guanyar visibilitat i legitimitat i que es va presentar com un saníssim i vigorós exemple d'exercici de la democràcia.

Ara, però, els tripulants de la caverna se n'han adonat del cost que els va suposar aquella reacció histèrica, i han decidit tornar a la seva estratègia habitual en relació a les reivindicacions nacionals de Catalunya: fer veure que són sords i que aquí, protegits com ens trobem tots pel mantell munífic de la Santíssima Constitució, no passa absolutament res. Es noten els nervis, es perceben els esgarips retinguts, però han decidit fer el que, per als seus interessos, hauria convingut que fessin amb la consulta d'Arenys: callar i donar el vent per escampat. No donar-hi pàbul, ni crèdit. Mantenir la compostura i fer el puguin per acallar i marginalitzar el moviment. Suprimir el conflicte per la via de no reconèixer-ne la mera existència.

Nou error, és clar. A Arenys de Munt hi podien votar poc més de sis mil persones; a les consultes del proper diumenge hi són cridades a les urnes al voltant de set-centes mil, i s'ha passat d'un sol municipi a uns cent setanta. Massa gent per voler amagar-la. Amb Arenys es van precipitar; amb el 13-D han fet tard. Sembla que els nostres estimats patriotes constitucionals vulguin promocionar el moviment de les consultes, i nosaltres que els ho agraïm. Naturalment que, com segurament pensarà algun lector amable, no hem de supeditar els nostres moviments a les reaccions d'Espanya: però aquesta vegada han comès un doble error, i seria una bajanada no aprofitar-se'n.

La lectura recomanada d'avui? Amb tota claredat, un clàssic de la literatura contestatària: Rebel•lió a la granja, de George Orwell. I que no calgui que se segueixin equivocant molts anys més.

 
 

Comentaris