Diumenge vint-i-cinc: el dia dels fets

"En fi, diumenge vagin a votar, si us plau. No es quedin a casa. Ja veuen que hi ha molts interessos en joc"

Diumenge vinent és el dia dels fets. Ho és perquè tots els europeus estem convocats a anar a votar. I és que ha arribat el dia de decidir quina serà la composició del Parlament Europeu que haurà de gestionar la sortida de la crisi econòmica. Sóc de les persones que creu que cal canviar una política que fa massa temps que s'ha allunyat de la ciutadania. Cal, per tant, generar noves polítiques que permetin situar Europa en el lloc que es mereix en l'àmbit internacional. També és el dia dels fets perquè els resultats electorals en cada estat de la Unió serviran per tria el nou president de la Comissió Europea, el qual -i per primer cop- teòricament respondrà a les preferències dels votants. Tanmateix, no és segur, atès que les coalicions també són possibles. Finalment, diumenge també serà un dia per demostrar -ai las! aquest cop amb fets contundents- que el projecte europeu és viu i que els eurodiputats euroescèptics no seran benvinguts en un Parlament que es creu el projecte comú i conjunt. Un bon resultat dels populistes contraris a la idea d'Europa podria dificultar la governabilitat i la creació de les polítiques necessàries per a la propera legislatura. Per aquestes raons -i per moltes altres-, és vital que la participació sigui alta. Només així es demostrarà l'interès de la ciutadania pels afers europeus.

Dit això, tothom sap que aquestes eleccions europees també tenen una cabdal importància a casa nostra. Mentre decidim el futur d'Europa alhora estarem enviant un missatge clar a la resta d'estats de la Unió. N'hi ha que ja han entès que la nostra és una reivindicació democràtica i per això cal demostrar-ho anant a votar. Omplint les urnes amb vots. Aquests vots indicaran a Europa que nosaltres "volem votar", ara, i més endavant. Ho resumeix molt bé el darrer anunci de la fantàstica associació Súmate: es tracta de reforçar la democràcia i enfortir la idea que poder votar el dia 25 de maig també ha d'implicar poder votar el dia 9 de novembre. Només així es farà realitat la llibertat d'exercir el dret de decidir i el dret de tots els ciutadans de Catalunya a manifestar-se a favor o en contra de la independència.

Els resultats de diumenge a Catalunya tindran un tercer significat. Les forces unionistes i els mitjans de comunicació de la caverna espanyola valoraran els resultats en clau de sobiranisme sí o sobiranisme no. Fan veure que no, però al final aquesta serà l'avaluació del que passi. És per això que els encoratjo a donar suport a les formacions polítiques que s'han manifestat a favor del dret de decidir i, al mateix temps, reforcin els lideratges dels que l'encapçalen. Només així farem que les eleccions del dia 25 de maig siguin l'avantsala de les votacions del 9 de novembre. Només així en facilitarem la convocatòria.

En fi, diumenge vagin a votar, si us plau. No es quedin a casa. Ja veuen que hi ha molts interessos en joc, però tots aboquen al mateix: a la defensa de la llibertat i del dret de les persones al benestar en la forma d'organització política que lliurement decideixin. Decidir a Europa és la manera que arribi el dia de poder fer-ho a Catalunya.

 
 

Comentaris