El que demostra la sentència

La sentència europea demostra de nou que els motius que va donar la gent de JxSi per no aplicar el mandat del referèndum, no responen a la realitat. Demostra que la independència és perfectament possible i que és molt més barata del que ens han volgut fer pensar els dirigents catalans d'ençà de l'1-O.

Si fem memòria, van justificar l'enretirada amb dos arguments. En primer lloc, van dir que hauria costat molts morts. Ho van explicar Puigdemont, Marta Rovira i molts altres. Sergi Sebrià va parlar de "violència il·limitada" i Oriol Soler, un any després, va omplir les ràdios de frases dramàtiques. "L'Estat havia decidit anar a la guerra i intentava ensenyar que, si continuàvem, ens mataria".

En segon lloc, van dir que la comunitat internacional no ens empararia ni ens protegiria. Concretament, que Europa ens havia deixat tirats i que havia permès allò que no es podia permetre.

La sentència demostra que no estem desemparats per la justícia europea i que l'estat espanyol no pot fer tot el que li doni la gana. Un tribunal ha tornat a dictar una sentència contrària als interessos d'Espanya i Espanya no desacatarà Europa perquè no pot fer-ho.

 

Tant Europa com Espanya tenen límits. Naturalment, els escuren al màxim a favor dels seus interessos -que no són la independència de Catalunya- però hi ha línies vermelles que no poden travessar. El que no podem pretendre és que és posin a ells mateixos entre l'espasa i la paret. Això ho hem de fer nosaltres. Però no perquè Puigdemont pugui traslladar-se de Waterloo a Perpinyà, sinó per fer efectiva la independència.

No deixa de ser curiós que els mateixos dirigents que van dir que l'Estat ens mataria, ara estiguin pactant amb els suposats assassins que el lideren -sigui al Congrés o a la Diputació de Barcelona- o que segueixin apel·lant a la seva capacitat de sit and talk. No deixa de ser curiós que els mateixos que van dir que Europa ens havia abandonat, confiïn i es refugiïn en la seva justícia.

Ni l'Estat pot venir-nos a matar ni Europa pot il·legalitzar la nostra autodeterminació. Aquesta és la gran notícia de la nostra era política, que el cost de la independència és molt més barat que en èpoques passades. La mala notícia és que els dirigents no estan aprofitant aquest avantatge històric. Per això només n'han tret càstigs i derrotes, perquè han anat a mitges. Les petites victòries, com la d'ahir, són molles si tenim en compte que les condicions democràtiques que les fan possibles, també servirien per fer la independència.

 

Comentaris (14)
Laie Fa 1 mes
Solo recordar a la autora del artículo que el TJUE ha enmendado la plana tanto al PE como a la Comisión Europea. Ambos se presentaron junto a la Fiscalía española. Así que mejor no olvidamos la historia, aunque nos alegremos de una victoria. Quizás, si el ejército español hubiera intervenido en Cataluña, Europa no hubiera podido aguantar muertos en un estado miembro pero, entre la acción y la reacción, los hubiera habido. No me cabe ninguna duda.
Català a Mallorca Fa 1 mes
De veritat que amb gent com tu que aprofita el que sigui per fotre ostia a tot allò que olora a CiU, o com alguna persona habitual del foro que fa el mateix xo en sentit contrari no m,extranya que ni unitat estratègica ni res!!! Deixeu de tirar merda uns als altres que sobrats de gent no hi anem coi!!!!
Ja sé a qui no tornaré a llegir. Fa 1 mes
Quin desastre de periodista. Voleu dir que té el títol?. Què sap el que diu?. D'on heu tret aquesta perla?. No he pogut passar de la meitat.
Burí Fa 1 mes
Desconfiança cap a qui no sap valorar un partit que manté el Consell per la República en contacte amb la Catalunya segrestatda, i lluitant per no ser castrat per ciu. El C x República és el resultat de les urnes catalanes que la validen, i fet contra la voluntat d'un estat franquista. Vostè és d'esquerres, sra Àstrid? vostè és demòcrata?
Narcís ( on n'era Europa davant l' aclaparadora demanda de població, alcaldes i govern de Catalunya aquell 27 d'octobre del 2.017 ? ) Fa 1 mes
Text fora de lloc, ço és, mateix MHP Puigdemont ja digué en penedir-se'n de no haver tirat cap endavant ( vist allò vist ) ! PD : la qüestió és si davant un probable covard i míser vessament de sang fet per nostre botxí ( això sí, tan cristians/ catòlics, ells ! ) .. ell hagués restat com el culpable !
ganxó Fa 1 mes
En primer lloc senyora Astrid Bierge, la veig molt optimista ara, amb el seu plantejament. Li rebato amb dues dites. a)Quan li ha vist el cul, diu que és femella. b) Quan fou mort el combregaren. A cala Ñ foten el que volen. Ho han fet amb el vist i plau d'Europa i per mostra un botó en totes époques. Revisi la història no tan llunyana. El que passa es que en el fons encara queden alguns homes bons, pero molt al fons i tardans
Edgar Fa 1 mes
És cert que la justícia europea ens anirà donant la raó després de força temps ... però els morts no es ressusciten. Noia, et falta un bull.
JAC Fa 1 mes
Quin desastre de periodista. La Juan Carlos I?
roger de lluria Fa 1 mes
Astrid Europa va tenir-nos 40 anys amb un dictador que es va alçar contra el govern legalment elegit i va causar centenars de milers de morts.....que fàcil es opinar quan no es te cap responsabilitat !! Per Europa Africa comença als Pirineus...no esperis rés de bò dels burócrates europeus
Trist. Fa 1 mes
Encara no hem vist caps dels teus que desobeeixi res, que hagi tingut el valor d'enfrontar-se a l'estat repressor. L' idependència avançaria més ràpid si tots els que vos feu dir democrates féssiu pinya en comptes d'aprofitar la repressió de l'estat per arreplegar quatre vots i continuar la farsa autonomista. On son comuns icv podemos? Amagats sota les pedres esperant captar vots en la repressió. I es fan dir d'esquerres?
JordiP Fa 1 mes
Ai, Bierge, què joveneta que deus ser quan tant confies en el que gosaria fer o no "el sistema" espanyol heredat del franquisme. La pomada política de Madrit està encara amb alló del "contubernio de Munich" i del'antiespanya. I pensen i actuen amb el "sostenella y no enmendalla" i el "si ellos tienen UNO, nosotros tenemos DOS". I Europa ... Europa es manté al marge sense aparèixer com còmplice necessari. Recorda vosté el "proceso 1001"? O l'assassinat pseudolegal de Puig Antich? I el GA
enterrador Fa 1 mes
desconoce usted la realidad de la españa profunda, la cual entre otras muchas cosas, no le importaría poner encima de la mesa uno , dos o cien muertos en las calles de Barcelona, desconoce usted la historia de españa , lease, por ejemplo, el libro un poble traït de Paul Preston.
Fat Boy Fa 1 mes
Doncs quan els van posar cent morts als carrers de Madrid van marxar corrents de l'Iraq.
EM SENTO ESTÚPID. Fa 1 mes
He participat en accions de CDR i Tsunami i em sento estúpid al veure que la teòrica policia catalana actua reprimint i agredint manifestants com ho farien els seus colegues de la PN o GC. El motiu que em senti estúpid i estafat: Els Mossos estan gestionats per la Generalitat , i en Miquel Buch i en Torra són del mateix partit polític d'en Puigdemont. Partit polític (JuntsxCat) , que, un altra cop en teoria, es declara independentista. Tot plegat no quadra. I sento que em prenen el p
Respostes? Fa 1 mes
El nostre parlament és sobirà? No Els mossos els controla la Generalitat? No
En Manel de Sant Antoni Fa 1 mes
Una petita puntualització. El President Torra no pertany a JxCat. Pertany a Reagrupament Independentista. De res.
ganxó Fa 1 mes
En primer lloc senyora Astrid Bierge, la veig molt optimista ara, amb els seu plantejament. Li rebato amb dues dites. a)Quan li ha vist el cul, diu que és famella. b) Quan fou mort el combregaren. A cala Ñ foten el que volen. Ho han fet amb vist i plau d'Europa i per mostra un boto en totes époques. Revisi l'història no tan llunyana. El que passa que en el fons encara queden alguns homes bons, pero mol al fons i tardans