Tothom és conscient que el tema capital en el procés és l’aplicació del principi de legalitat. Si no ho fora, no recorreria una i altra banda contínuament a la manera en què han de quedar vinculats els funcionaris per la llei que una i altra banda afirmen la legítima. L’Estat creu que els funcionaris estan vinculats per les lleis que deriven de la Constitució i que, per tant, una llei inconstitucional no ha de ser obeïda. Tanmateix ens hauríem de preguntar si en el cas que el Tribunal Constitucional considerés il·legal una llei catalana (per exemple, la del referèndum) i un conseller (per exemple, el d’Interior) donés una ordre als funcionaris al seu càrrec (per exemple, els Mossos d’Esquadra), aquests haurien o no d’obeir al seu superior jeràrquic, perquè aquesta obediència també està recollida en el seu estatut funcionarial. Més encara, si la dependència orgànica que els vincula al conseller quedés contradita per la dependència funcional que emana de la seva condició de policia judicial, què haurien de fer els Mossos? Tot un dilema.

 

D’altra banda, i continuant amb l’exemple que utilitzo, des de la Generalitat ja s’ha dit ben a les clares que es pensa concernir als Mossos per tal que les hi facin obediència, dibuixant en l’horitzó que el seu incompliment de la Constitució i de l’Estatut d’Autonomia (en la mesura en què facilitarien un referèndum que aquestes normes no contemplen) en tot cas no seria objecte de persecució en una Catalunya ja declarada independent. De fet, se’ls està advertint justament del contrari, dels mals que els succeiran en cas de no atendre els requeriments del conseller Forn, explícitament compromès amb el “sí o sí”.

 

De nou, per tant, els Mossos en el punt de mira, com en una mena de front de Stalingrad, on sigui quina sigui la seva actuació corren el risc que algú els persegueixi o vulgui abatre. Bones notícies per a lladres, assassins, violadors, estafadors i corruptes. Per això crec que és la pitjor notícia que podien tenir, i penso que l’eventual destitució del cap de la policia, Albert Batlle, per part del Govern és la pitjor solució que se’l pot acudir a qui diu que el seu horitzó es la independència. Independència de qui? De qualsevol que no combregui fins a la última coma amb el plànol del tresor? Ja hem vist com la mínima contemporització o dissentiment ha arrossegat diversos consellers; si el cap de la policia troba el mateix fi, ningú creurà que ha estat per raons tècniques.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa