"La CUP vota igual que Vox"

"L'idiota és com aquella persona o argument que es preocupa només de si mateix, sense prestar atenció als assumptes públics o polítics"

"La CUP vota igual que Vox". "JxC és de dretes i per això vota el mateix que Ciutadans". "Puigdemont no pot venir als verds perquè és de dretes". Al llarg de les últimes setmanes hem sentit aquestes afirmacions en boca de representants i persones properes a l'espai del "govern progressista" PSOE-UP. El propòsit d'aquest article no és polemitzar contra aquestes afirmacions concretes, ja que això ja s'ha fet a bastament a Twitter i altres fòrums. Però més enllà de l'habitual i estèril atac entre partits que competeixen pel vot a força de simplificacions i titulars, el tema obre la porta a analitzar algunes qüestions de fons que si no enfoquem adequadament ens portarà problemes greus. Sobretot quan hi ha el perill que aquells que avui tenen el Gobierno a les seves mans es creguin aquests arguments idiotes.

Des de 1789 no parem de donar-hi voltes al concepte d'esquerra i dreta i més de dos-cents anys aquesta discussió ha vertebrat el debat i ha posat en funcionament algunes de les millors ments que han intentat entendre el món des d'aleshores. Una part molt important d'aquest pensament ha vingut, justament, de l'espai d'esquerres, amb la consegüent disparitat de conclusions, postures i visions: esquerra democràtic-reformista, esquerra revolucionària, social-democràcia, Nova Esquerra... Sense dubte, un debat molt prolífic i que, veient comentaris com els que obrien aquest article, està lluny de resoldre's.

L'últim llibre d'Ignacio Sánchez-Cuenca, "La izquierda: fin de (un) ciclo", parteix d'una pregunta: S'ha acabat el cicle històric de l'esquerra?. El punt de partida de la pregunta és la cada cop més indefugible realitat que ens diu que "la política sembla subordinada a l'ordre econòmic del capitalisme global". Una situació que, potser sense gaire necessitat de teoritzar, milions de persones arreu del món senten a les seves carns: votis el que votis, governi qui governi, res servirà per canviar les desigualtats i opressions que ens sotmeten.

En aquest escenari, però, veiem un optimisme desfermat per la possibilitat que hi hagi un "govern progressista" a l'Estat espanyol. Un optimisme que té, com a punt de partida l'intent, gairebé desesperat, per dibuixar una línia nítida que separi esquerra i dreta. Una línia que deixa fora i sospita de qui no acata l'optimisme dels que la dibuixen. Bon intent, però no serà fàcil.

 

La CUP és de dretes perquè no dóna suport a Pedro Sánchez com a president? I què significa votar en contra que el Rei imposat com a Cap d'Estat per una dictadura feixista comparegui davant un Congrés votat pels ciutadans? I què significa que tot allò que s'hagi de fer en matèria econòmica estigui subjecte a un pacte PSOE-PP per reformar la Constitució en benefici de la banca que ens fa fora de les nostres cases, ciutats, hospitals i escoles? Em costa entendre quin mecanisme fa que aquestes contradiccions no generin cap reflexió més elaborada que la d'equiparar la CUP amb Vox.

Em costa trobar arguments per pensar que Pedro Sánchez és més d'esquerres que Puigdemont. És una afirmació difícil de fer si tenim en compte la història del seu partit. Però a partir des de quin any comencem a computar l'esquerranisme de Sánchez? Comencem a comptar fa 20? Perquè llavors el PSOE era un partit que emparava el terrorisme d'Estat. Comptem fa 10? Perquè llavors el PSOE va ser imprescindible per portar a terme les majors retallades socials dels últims 40 anys. Comptem de fa 6 mesos? Perquè llavors el PSOE feia servir l'aparell judicial per perseguir i empresonar adversaris polítics. Comptes de fa una setmana? Perquè al Parlament Europeu el PSOE s'uneix a Vox per fer possible l'empresonament de Puigdemont.

La situació que vivim és complexa, plena de contradiccions i dificultats. És lamentable que mentre cada dia es fa més evident que els mecanismes de la democràcia representativa i institucional no tenen força per frenar la dreta, certa esquerra es refugiï en arguments tan idiotes com els que obren aquest article, on el concepte "idiota" es fa servir en el seu sentit etimològic primigeni: ἴδιος [el que és privat, el que és particular i personal]. L'idiota és com aquella persona o argument que es preocupa només de si mateix, sense prestar atenció als assumptes públics o polítics.

 

Comentaris (24)
Molt bé Fa 28 dies
En el context actual, esqueres serien els qui s'enfronten, arrisquen i lluiten per bastir una acció conjunta contra l'estat terrorista. La resta son idiotes i amb un comportament de dretes, independentment del que diguin. Son allò que fan.
Ramon Fa 28 dies
La piulada de l'australopitec Joan Tardà, en resposta a l'intent espanyol de destituir el president de la Generalitat: "No aconseguiran impedir la investidura!" (la investidura de Pedo Sánchez), rivalitza en botifler, ignominiós, indecent, amb el gest del Coscubiela mostrant el seu NO a les càmeres.
Josep Pagès i Can aleta de CARDEDEU UN CATALÀ EMPRENYAT Fa 28 dies
jxcaJXCAT se junta amb EL P.P. Y CIUTADAN S AL PARLAMEN T CATALÀ ..És un FET ..JXCAT Se junta amb CIUTADANS en algun que altra Ajuntament per fer fora a E.R.C. del Ajuntament es unaltra fet ..
Doctor Strangelove Fa 28 dies
En Fachin és el paradigma d'allò que va dir en Bohr: "un idiota sempre troba algú més idiota que li fa cas", i això es veu en alguns comentaristes d'aquest digital. Ja ho deia el meu ex-sogre si vols acabar amb els espavilats mata a tots els idiotes que els hi fan cas. Doc.
Ramon Fa 28 dies
Ens han arribat a dir que som una plaga a fumigar, ja no ve d'aquí que ens diguin que som com VOX. És un insult que òbviament no respon a cap realitat, però pretendre que som com VOX per haver coincidit en votar NO a Pedo Sánchez és per damunt de tot un insult a la intel·ligència. És de vergonya aliena. I ja dic, l'han fet seu des de la premsa botiflera fins sociates, pudents i els seus palanganers republicans.
Ramon Fa 28 dies
Qui havia parlat de repúbliques en les nostres grans mobilitzacions? Ningú. Perquè no calia. Qui havia parlat del dit "Règim del 78" en les nostres grans mobilitzacions? Ningú. Perquè el tomb independentista consistia precisament en deixar d'intentar-ho dins aquell marc constitucional. Però la investidura de Pedo Sánchez omple de merda no només el relat d'ERC sinó també el de Podemos. Què dèieu, de castes i de corrupcions?
Ramon Fa 28 dies
No es tracta de rivalitzar amb sociates i pudents i els seus palanganers d'ERC per ser tant o més d'esquerres que ells. No dic que l'argument no pugui tenir base. En té. Per desgràcia, perquè l'independentisme hauria de ser transversal. I a sobre, aquest missatge alimenta encara més la hiperlegitimació progre que és el relat de l'espanyolisme a Catalunya des fa prop de mig segle. Ser d'esquerres no és una obligació. Almenys, en democràcia. És una opció. Una opció tan lícita com ser
Bel Fa 29 dies
Gràcies Albano per dir això –és el que penso des de fa temps-. Esquerra/dreta i a més hi podriem afegir progressista. És un intent de confondre la gent si no tenim prou clars els objectius. Aquests últims dies sentim tantes barbaritats que deixen la política com un joc molt brut. Jo no renego dels partits peró aquest cinisme i perversió de paraules i discurs nomès son pals a les rodes per quedar-nos encallats
Narcís ( gràcies, Albano, per ta personalitat .. no canviïs ! ) Fa 29 dies
La CUP sempre ha estat un baliga-balaga .. n'és prou hi hagi consens pro la cerca de la independència perquè vulguin ' fer-se veure ' , tot plegat, són un bluf ! PD : en l'endemig, jugant al SOS de gent del món .. mentre nostres compatriotes passant penúries i més penúries ( verament, són com Podem i cia. .. " potenciadors " de votants pro la extrema dreta ! ) !
Ramon Fa 29 dies
Si se'n surten, no descarto que en cas que en un futur Catalunya torni a intentar alliberar-se, Espanya munti un relat alternatiu per fer-nos lluitar "contra el Règim del 2020".
Ramon Fa 29 dies
Frapa força, que després de tanta xerrameca contra l'anomenat "Règim del 78", ara aquells contraprogramadors de l'independentisme recorrin al mateix argument amb el que van colar-nos el dit "Règim del 78". Perquè també llavors ens van fer posar-hi el cul a la Constitució sota l'amenaça que, si no, tornarien els franquistes. Igualet que ara amb el SÍ a Pedo Sánchez.
Ramon Fa 29 dies
El sol fet que hagin intentat fer córrer l'argument que el nostre NO a Pedo Sánchez ens iguala amb VOX, ja palesa quin concepte tenen de l'estupidesa de determinats electorats de Catalunya. Li diem NO a Pedo Sánchez per raons diametralment oposades a les de VOX. Mira si és senzill. Però...
Ramon Fa 29 dies
"De cada deu citacions que se m'atribuiran en el futur, nou no seran autèntiques" (Winston Churchill).
Ramon Fa 29 dies
Mentre que no tinguem unes esquerres com les de les democràcies, la defensa de la nació catalana continuarà sent feixuga i la llibertat de Catalunya impossible. Això s'hauria pogut dir sempre en els darrers segles. Però, a sobre, ara s'hi afegeix la desgràcia de la colonització.
Ramon Fa 29 dies
"Itàlia té feixistes de dues menes: els feixistes i els antifeixistes" (Oriana Fallaci). A Catalunya en tenim només de la segona mena. Feixistes no n'hi ha. Per tant, combatre els feixistes és com combatre els cartaginesos. Hem de combatre Espanya. No l'espanya d'aquell general sinó Espanya en general.
Marta Fa 29 dies
"Els futurs feixistes s'anomenen a si mateixos antifeixistes" W. Churchill
Foxylady Fa 29 dies
La verdadera qüestió és per què hi ha mitjans catalans que encara donen crèdit a aquest galifardeu. Albano, potser amb aquest argument infantil estàs intentant justificar que vas començar la teva "escalada" criticant la corrupció de CiU i ara dones el teu absolut suport als seus hereus. Hipocresia, pura i dura, ets un arribista.
Doctor Strangelove Fa 29 dies
A veure comunistot, t'ho miris com t'ho miris, la CUP és infinitament pitjor que VOX, només cal mirar una mica la història del mal que ha arribat a fer el comunisme en el món. Però que es pot esperar d'un batxiller que només aspirar a un sou públic com a polític, però que s'ha de conformar amb el de tertulià? En fi, com et diuen més avall, argument retardat i per a molt retardats. Doc.
Ramon Fa 29 dies
La subnormalitat d'aquest cagarro d'argument que van fer córrer des del Juliana fins republicans i pudents però que té una clara marca de fàbrica sociata, duu a la conclusió simètrica que VOX és independentista i comunista
ESTIMAT Dr. Plim Fa 29 dies
eres un moniato
Norbert Froufe Fa 29 dies
Un nivell argumental excel·lent que dona nivell al debat. Felicitacions i endavant.
image/svg+xml