El Cuerpo

"Ho plantegen amb lògica de guerra, però ho disfressen d’operatiu policial"

La Guàrdia Civil no té res de civil: és l’exèrcit disfressat de policia. Totes les policies acaben tenint uniformes i estils que s’apropen més o menys al «look militar», però la GC espanyola expressa, tant a través del vestuari com de la seva cultura corporativa o el seu discurs ideològic que és i se sent part de l’exèrcit espanyol. I actua, per tant, amb lògica d’exèrcit.

La GC va ser, juntament amb la Legió i el servei militar, la columna vertebral del franquisme. Al principi de la transició, el govern socialista de González la va descobrir, se’n va enamorar, va modernitzar una mica el seu «look» i la va inserir al nucli dur del sistema de poder espanyol, blanquejant el seu passat de repressió i atorgant-li el segell de policia democràtica. És un dels episodis més «brillants» d’una transició que mai no es va plantejar erradicar el franquisme de veritat, perquè l’amenaça militar va pesar com una llosa i ha acabat contaminant gairebé tot el sistema polític.

Durant moltes dècades no ha estat altra cosa que el braç armat del poder: l’exèrcit espanyol «visible» no és l’eina adequada per controlar Espanya (i potser tampoc per defensar-la eficaçment), aquesta feina li correspon a l’exèrcit camuflat: la GC.

D’aquí el seu discurs ideològic, que és el pas previ per justificar sortir al carrer a repartir garrotades sempre que fa falta. A Sant Andreu de la Barca, senzillament, van celebrar un acte típic de caserna militar abans de marxar a la batalla: una arenga per enardir les tropes, amb la dosi habitual de patriotisme, de gesticulació de mascles disposats a tot i d’amenaça a l’enemic interior o exterior.

Les arengues casernàries són molt simples i directes, de manual. No tenen matisos i parteixen d’un pressupòsit: tots són dels nostres, aquí no hi ha marge per a cap mena de tebior o de vacil·lació, marxarem com un sol home cap al combat per defensar la pàtria. Lògic, es tracta d’un acte d’afirmació.

El problema apareix quan, ja en plena excitació patriòtica, trepitgen uns quants ulls de poll i ni tan sols s’adonen que allà mateix hi ha uns altres policies que no tenen mentalitat militar ni ADN patriòtic: els Mossos, amb totes les seves contradiccions, són d’una altra galàxia. Com la policia basca. Cossos estranys, rareses, excepcions a la concepció militar de la GC i de la policia espanyola.

 

Per tant, ja estem avisats, que d’això es tractava.

Per una banda el ministre Marlaska envia un «cos expedicionari» a Catalunya, per tal de reforçar el desplegament paramilitar (en diuen policial, sí, però és una altra cosa), i per l’altra es fa el discurs que toca per encoratjar les tropes. Si convé, es demanen disculpes discretament, d’aquella manera, i es fan les lloances de rigor a la coordinació policial, que és una forma elegant de dir que totes les policies, totes, estan i estaran a les ordres del poder central. 

Ho plantegen amb lògica de guerra, però ho disfressen d’operatiu policial, amb el "Cuerpo" com a columna vertebral.

Qui no vulgui entendre el missatge...

 

Comentaris (6)
ciutada del mon Fa 4 mesos
rovira el cotalelo, espot ,alexandre, fanatics aburguestas a sou de la burguesia lladre del 3 per cent, a mi anarquista de tota la vida i de veritat i home sense estat, crec en l'home no en els estats em repugna veure petits burguesos lluitant per fer altre petit estat al mon, i amb disfras de lluita de alliberament de quide la burguesia castellana i ens posem en mans de la nostra de la lladre del 3 per cent.
Gabriel Fa 4 mesos
Sí, ya, pro tu stado spañl q no t lo qiten, no? Eso es como "para q' la indpndncia si vivims intrdpndients n un mundo global?" Sí, sí...ya...pro yo quiro esa "no indpndncia" q tú España goza..a q tú, español, no quirs q España dje d tnr su stado n UE? Pues yo quiro tnr el mío. Pues tu supuesto anarquismo m suena muy parcido. Y.. ¿dónd stán las pnas dl mantra 3%?ah no..q el juicio reaparece a toque d momnto indpn.
Gabriel Fa 4 mesos
Anarquista o federalista?
Mlle. Guillotine. Fa 4 mesos
Tú, anarco? no en fagis riure! Si tingesis devant a B. Durruti... ja hagesis rebut un tret al cap.
@En qujna època vius? Fa 4 mesos
Consulta l'"Etc" noi. És un exercici per al lector.
Més clar l'aigua... Fa 4 mesos
Estem en guerra, amb l'exèrcit a dins. Guerra camuflada per no posar en un compromís els governs d'altres països, que ho saben però fan com si no. L'Europa aniquiladora de minories no ha canviat, només s'ha maquillat.
Tela Fa 4 mesos
Les formes d'actuar de la gc encaixen en un dels motius per ser expulsat d'Europa: utilitzar l'exèrcit contra la població. De moment Europa mira cap a um altra banda i si continua sense parar els peus al feixisme espanol, acabarà havent d'enviar els Cascos Blaus si vol evitar una massacre al sud d'Europa. Ells veuran què fan.
Ni la Wiki te has leído. Rovira haciendo el ridículo, seguim!. Fa 4 mesos
Al estallar la Guerra Civil en julio de 1936 el cuerpo se dividió entre los dos bandos casi al 50 %. En Barcelona, Madrid y Valencia la GC se mantuvo fiel a la República ayudando a eliminar los focos rebeldes. En la zona republicana la GC dejó de existir y se llamó Guardia Nacional Republicana. Etc, ...
En qujna època vius? Fa 4 mesos
On dius que és actualment la guardia nacional Republicana?
@On dius que és actualment la guardia nacional Republicana? Fa 4 mesos
En la misma planta que la República de Torra y compañia. Según sales del ascensor giras a mano derecha hasta que llegas a la pancarta. No tiene pérdida.
Narcís ( aquests ben agraïts éssers .. com poden parlar de pàtria de tothom, quan no els hi sap cap greu tenir territori català sota sa bota militar així a la força tot provocant aversió fora mida a formar-ne part ? Els hi agrada ser d'un estat així que f Fa 4 mesos
De quan ençà uns funcionaris, així pagats, cobrats, mantinguts, amb els impostos de la ciutadania ( en particular, dels catalans, atès que si fos per PIB de fora, sos sous serien d'allò més baixos sinó inexistents ), damunt, uniformats/ armats, poden llençar aquestes " bravates " .. i no ser ' faltes molt greus ', no passà'ls-hi res ? PD : si aquest cuerpo o ' subgrup ' de l'exèrcit pot permetre's el luxe de parlar ( i fer ) així .. quins ' privilegis absoluts ' no tindran llurs mana