El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cs vol fer la feina bruta de l’Estat
  • CA

Ciutadans ha liderat la crida als catalans unionistes a prendre’s la justícia pel seu compte i retirar llaços grocs de l’espai públic en nom de la neutralitat. Si cal, desobeint els Mossos, com ha bramat el portaveu de Cs al Congrés a Twitter. Una retirada de llaços que en més d’una ocasió ha comportat violència i agressions amb arma blanca, però aquesta agressivitat, segons la líder de Cs, l’han desencadenat la Generalitat i els ajuntaments permetent la col·locació de llaços i pancartes. No és que el partit d’Arrimadas i Rivera estigui amoïnat per la neutralitat dels espais públics, sinó que té tota una estratègia ben pensada i travada que busca, ni més ni menys, que convertir-se en l’únic interlocutor vàlid dels independentistes en el conflicte.

 

Com? Evitant que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya sigui llegit dins i fora de l’Estat espanyol com el que és, un conflicte institucional, i passi a ser un assumpte purament civil, amb una societat enfrontada i dividida per raons purament identitàries i primitives. En aquest escenari, el conflicte quedaria reduït als carrers de Catalunya, i per tant, seria un problema de convivència intern on l’Estat ja no seria l’interlocutor. Ciutadans creu que així s’erigiria com l’interlocutor vàlid i únic dels independentistes que, espantats i atrapats en l’àmbit estrictament local, serien arrossegats a una rendició per la qual es tornaria a una autonomia disminuïda com a mal menor per aturar un conflicte civil greu.

 

Amb violència al carrer i presos polítics, sense res a parlar amb Madrid, els independentistes no tindrien cap altra opció que acceptar una negociació amb la líder de l’oposició. Així ho creu Ciutadans, disposat a fer la feina bruta a l’Estat. Estèticament, i ja s’ha comprovat, de portes enfora es digereix millor un veí embolicat en una bandera espanyola i amb un ganivet de cuina arrencant llaços, un grupuscle d’ultra-dreta destrossant vidres de Catalunya Ràdio o un policia espanyol amb una navalla agredint un foto-periodista a plena llum del dia, que no pas centeneras de policies espanyols i guàrdies civils colpejant població civil amb una papereta a la mà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa