Corrupció

"Espanya està per sota de la mitjana dels països de primera divisió, però on se situa clarament a la cua i empitjorant cada any és en l'apartat que porta per títol "efectivitat governamental""

Sovint hi ha qui es pregunta què fa realment el Banc Mundial. Ara sabem que, entre altres coses, aquesta institució elabora un informe anual sobre el bon govern i la lluita contra la corrupció. Hi ha sis indicatius que, aplicats a cada estat, configuren un rànquing del que alguns en poden presumir i d'altres els hauria de fer caure la cara de vergonya. És el cas de l'estat espanyol que ha quedat a la cua dels estats membres de l'OCDE. En tots i en cada un dels paràmetres analitzats, Espanya està per sota de la mitjana dels països de primera divisió, però on se situa clarament a la cua i empitjorant cada any és en l'apartat que porta per títol "efectivitat governamental" on no entra ni en el top-40.

Hi ha molts tipus de corrupció. La més cridanera és, afortunadament, la menys habitual; no hi ha gaire gent que pensi o s'atreveixi a ficar la mà a la caixa i emportar-se els bitllets a feixos. Però n'hi ha una altre -molt més súbtil, molt més habitual, molt més estructural- que consisteix a posar pals a les rodes, a crear una estructura burocràtica que ofega la societat i la iniciativa privada i que consisteix a crear un entramat d'ajudes i contractes que, a més a més, beneficia sempre els mateixos. Aquestes també són pràctiques corruptes.

 
 

Comentaris