CORRUPCIÓ A MONT-REAL

"Segons les acusacions fetes públiques aquestes darreres dues setmanes, seria pràctica habitual a l'ajuntament el rebre "sobres marrons" amb diner negre en efectiu"

El món polític quebequès ha patit una sacsejada brutal després de les revelacions sobre els vincles entre la màfia montrealenca, les empreses de construcció d'obra pública i l'ajuntament de la ciutat més gran del Quebec. Com a rerefons d'aquest escàndol hi ha l'opac sistema de finançament dels partits polítics al Quebec i l'endèmica simbiosi entre la màfia siciliana i els poders públics a Mont-real. Així doncs, la plàcida campanya de les eleccions municipals del proper 1 de novembre ha esdevingut un culebrot propi d'una república bananera.

L'omnipresent màfia de Mont-real – una de les organitzacions criminals més poderoses de Nord-Amèrica – és propietària de les principals empreses de construcció a l'àrea metropolitana montrealenca (catorze empreses conegudes com les "Catorze Fabuloses"). Aquestes empreses exerceixen un paper de càrtel – una agrupació d'empreses d'un mateix sector, independents entre si, amb la finalitat de dominar i repartir-se el mercat .

Segons les acusacions fetes públiques aquestes darreres dues setmanes, seria pràctica habitual a l'ajuntament el rebre "sobres marrons" – amb diner negre en efectiu provinent de les "Catorze Fabuloses" – per garantir la concessió de les obres públiques tot contribuint al finançament irregular del partit polític del batlle. Paral•lelament, les mateixes empreses haurien col•ludit per inflar els preus de l'obra pública dels projectes d'infraestructura a Mont-real. De fet, segons les estadístiques recollides pel Ministeri Federal de Transport, el cost d'un kilòmetre de carretera urbana a Quebec és un 46 per cent més car que la mitjana canadenca.

Gerald Tremblay – actual batlle de Mont-real – s'ha afanyat a defensar la legalitat i la transparència del finançament d'Union Montréal, el seu partit polític. A més, Tremblay ha revelat que la seva voluntat per aconseguir acabar amb la corrupció va comportar l'aparició de dues bombes – després desactivades – al seu xalet particular l'any 2005. No obstant, els partits d'oposició han denunciat que l'ajuntament està "podrit","corromput" i en estat de "gangrena".

Mentre Mont-real s'endinsa en una investigació policíaca per aclarir la possible col•lusió entre les "Catorze Fabuloses", el govern quebequès ha refusat crear una comissió parlamentària pública sobre aquest afer fins que la policia no hagi completat la seva recerca. No obstant, els partits d'oposició a l'Assemblea Nacional quebequesa han indicat la incomoditat del govern liberal per airejar els vincles entre els partits polítics i les "Catorze Fabuloses" ja que, segons ells, es podrien posar al descobert els foscos lligams entre el mateix Govern quebequès i les empreses de la màfia.

Per acabar-ho d'adobar, l'Honorable Rob Nicholson, Ministre Federal de Justícia i membre del partit conservador canadenc, ha refusat la possibilitat d'iniciar una indagació sobre aquesta matèria ja que, segons ha afirmat, Ottawa no es vol entremetre en afers interns quebequesos.

Amb aquest panorama, els puc garantir que la perplexitat no és una característica idiosincràtica dels catalans, sinó que la bona gent canadenca – cada cop més decebuda amb el sistema polític actual – tendeix a incrementar el seu escepticisme sobre l'honorabilitat de la classe política; així doncs, qui es pot estranyar de l'augment sostingut de l'abstenció a tots dos costats de l'Oceà Antlàntic?

 
 

Comentaris