CONSTRUÏM CATALUNYA 2.0

"Aquest portal pretén utilitzar la modernitat amb una mentalitat antiga i amb uns paràmetres vells i erronis (allò de fer veure que es fan moltes coses)"

El govern de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa un nou portal a Internet amb el nom de Construïm Catalunya. El nou enginy informàtic explica totes les obres, insfraestructures i actuacions que s'han dut a terme durant la legislatura. Així doncs, el govern pretén exposar en quatre mesos tot allò que fins al moment no ha sabut transmetre a la ciutadania. No en va algunes persones significades del govern, com el mateix president José Montilla, han reconegut que el govern té problemes de comunicació i que no ha sabut explicar bé l'esforç realitzat en aquests tres anys i mig. És interessant que el president reconegui les errades, però també és important comentar com les volen esmenar.

La primera qüestió que crida l'atenció del nou portal és el nom que han triat. Tothom sap que la direcció general de Comunicació depèn del departament de la Presidència (per tant, del PSC). Una de les principals funcions d'Aurora Masip (titular d'aquesta direcció general) és coordinar i fer el seguiment de la política informativa del govern, com també ho és proposar els criteris per a la difusió d'aquesta comunicació. Fins aquí, tot correcte. El problema és quan es crea confusió deliberadament. La utilització d'un portal del govern en benefici d'un dels tres partits que formen la coalició, ja és greu, però fer-ho amb cabals públics encara ho és més. Construïm Catalunya coincideix sospitosament amb lema d'una campanya del PSC: Construïm Catalunya amb fets, amb la qual els principals càrrecs del partit van passejar-se arreu del territori per explicar la tasca dels socialistes en del govern. Aquesta utilització, però, no és aïllada. Ja hi ha hagut altres vegades que el PSC ha optat per imatges o eslògans que barregen l'acció de govern amb les activitats del partit. Els recomano, per exemple, que observin el logotip del departament de Política Territorial i Obres Públiques (encapçalat pel socialista Joaquim Nadal) i després pensin què els recorda. Aquesta és una política comunicativa nefasta i malintencionada d'un dels socis del govern tripartit per deixar fora de joc els altres dos socis. El tripartit no ha estat un govern de coalició ni en això. ¿No creuen que un govern tripartit els tres socis haurien de compartir tant els èxits com els fracassos?

La segona disquisició és sobre el portal com a eina comunicativa. Construïm Catalunya s'explica com una eina 2.0. i, tanmateix, em fa l'efecte que no té res a veure amb les característiques que tenen aquesta mena d'aplicacions. Mentre l'ús de la tecnologia 2.0. s'associa a webs on es fomenta la participació de l'usuari, la compartició d'informació de forma interactiva i la col•laboració, l'eina governamental aposta per abocar una quantitat d'informació tan desassenyada que esdevé feixuga, complicada d'entendre i inabastable. Així doncs, es converteix en l'antítesi del que són les eines telemàtiques del segle XXI. En fi, del que són les webs 2.0. Opta per la quantitat més que no pas per la qualitat. Per tant, aquest portal pretén utilitzar la modernitat amb una mentalitat antiga i amb uns paràmetres vells i erronis (allò de fer veure que es fan moltes coses). Comunicar no és només posar tota la informació a disposició del possible usuari. Comunicar implica, també, saber explicar de manera pedagògica una idea perquè el receptor entengui i comprengui què s'està fent. Amb aquest portal no anirem gaire lluny i, per tant, em temo que la ciutadania continuarà desconeixent l'obra de govern. La desafecció que preocupa tant a tothom no es combat d'aquesta manera.

 
 

Comentaris