COMPTANT INDEPENDENTISTES

"Les majories cal construir-les. No n'hi ha prou amb dir que fer referèndums és una cosa arriscada"

El sr. Artur Mas va declarar, fa dues setmanes, que "una consulta sobiranista evidenciaria que Catalunya vol ser espanyola". Efectivament, jo no m'hauria expressat mai en aquests termes. Com a mínim, tot seguint l'exemple del sr. Alex Salmond, líder del Scottish National Party i primer ministre escocès, hauria promès la celebració d'un referèndum dins del meu mandat governamental (subjecte, si volen, a un conjunt de condicions com ara l'aprovació d'una llei de consultes i el ritme de compliment, determinat per la Generalitat, per part del govern espanyol de l'Estatut del 2006). Però, bé, els polítics catalans són incomprensibles. En comptes de fer servir les poques armes legítimes (l'amenaça de les urnes i dels vots) que tenim, es dediquen a tranquil•litzar el contrari: els uns fent declaracions 'assenyades' i els altres salvant els pressupostos espanyols a canvi de quantitats de diners irrisòries. (Posats a pactar amb una certa imaginació, no podrien haver pactat, entre moltes altres coses, la creació del CFCC o Centre de Fotografia Contemporani Centelles amb seu a, diguem, Tarragona? Un país mínimament 'plural' reparteix els seus centres i ministeris per tot arreu.)

En tot cas, si bé és cert que les declaracions fetes a "El País" no tocaven, concedeixo que els dubtes del sr. Mas són completament legítims: hi ha una majoria independentista a Catalunya?

Per contestar aquesta pregunta tenim, ara per ara, tres fonts d'informació al nostre abast: les enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), les enquestes de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i els resultats dels referèndums de diumenge. A

 
 

Comentaris