Les columnes del temple

"Allò que el món ha vist en directe ha estat l'agressió armada d'un Estat a una nació minoritària, desarmada i pacífica"

L'ofici de columnista és pacífic, però agitat. La paraula vé de l'arquitectura i designa l'element que sosté l'estructura d'un edifici. Punts de compressió massissos, sòlids, resistents. Transmeten seguretat i fermesa. Cal que a Samson li torni a créixer el pel perquè algú pugui enderrocar el temple trencant les seves columnes. Però l'actualitat política, on abundem els columnistes, de vegades es tenyeix amb els colors ombrívols de la tempesta, la guerra, les lluites, la violència. Fins i tot les columnes ciclòpies dels antics temples s'estremeixen amb l'udol de les sirenes policials, en la foscor de la nit, els espetecs dels rifles de pilotes, els crits dels manifestants, les carreres, el retrunyir de metalls, el crepitar del foc.

L'esperada sentència del Tribunal Suprem, dilluns, 14, va encendre la ira popular i va.posar en marxa una acció col.lectiva de resistència no violenta però molt contundent que va desconcertar els estrategues de la repressió. Encara que estaven preparats i més que preparats amb un inmens overkill, que van aplicar sense vacil.lacions, es van trobar una resistència més intensa i, sobre tot, més extensa, d'allò que havien previst i podien controlar.

La successió de mobilitzacions massives, talls intermitents de vies de comunicació, concentracions, assegudes, i la seva persistència al llarg de la setmana ha trasmés un panorama de insurrecció cívica, pacífica, general contra una agressió als drets d'uns ciutadans i la dignitat d'un poble.

Des del començament es va recòrrer a una desvergonyida campanya per criminalitzar el moviment, aprofitant la crema d'uns contenidors. Es va intentar imposar la idea que el jovent ("radicals", "violents", "antisistema", la terminologia és tan variada com ridícula) anava de kale borroka. Ja havien preparat abans el terreny detenint en la nit i la boira una desena de joves sota l'acusació de terrorisme.

Però l'esperit digital de l'època, la ubiqüitat dels mòbils, les xarxes van destrossar la propaganda oficial. Hi havia episodis de violència protagonitzats per joves indepes, però sempre mostraven ser resposta a les provocacions i agressions prèvies de la policia en càrregues cada còp més desquiciades i embogides. El "big brother" digital popular ens ha proveït d'abundància de videos on es veu als provocadors i infiltrats actuant, agredint a la gent, incendiant, protegint-se uns als altres, col.laborant amb la policia, entrant i sortint dels furgons i de les comissàries. Impossible amagar-ho.

Allò que el món ha vist en directe ha estat l'agressió armada d'un Estat a una nació minoritària, desarmada, pacífica, que reclama els seus drets democràticament. Repetició intensificada de les al.lucinants imatges de l'1-0. L'equiparació amb Turquia és obligada, però queda curta.

 

Al fracàs de la força bruta s'hi afegeix el previsible de la intel.ligència. El ministre de l'Interior avisa que investiguen qui està darrere del Tsunami Democràtic (TD), amb el mateix gest què el seu homòleg en seu dia deia que investigava qui estava darrere de la "Ma Negra". En això i en els presumibles "hábils interrogatoris" a uns detinguts sense drets confíen aquests demòcrates la defensa de l'Imperi.

Al disbarat d'atiar un conflicte nacional com aquest mitjançant la iniquitat d'una sentència bàrbara i injusta, el govern hi afegeix ara una negativa a tota mena de diàleg polític. Les opcions obertes als catalans doncs són: sotmetre's a l'ordre constituït encara que sigui injust o morir. És la que ofereixen els embassadors atenesos als ciutadans de Melos durant la guerra del Peloponès: sotmetre's o morir. L'última raó de l'Estat espanyol, com dels atenesos, es la força, la violència.

És un sarcasme que qui porta la violència a la motxilla exigeixi a l'altra part, com a condició pel diàleg, que condemni "sense matisos" la violència que pateix. Un sarcasme típic del comportament feixista que els embassadors atenesos ja van explicar als melios fa 2.500 anys: el poderós fa el que pot i el feble, el que el diuen: sotmetre's o morir

Estava reservat al poble obrir la tercera vía. Passant entre les Simplègades de la submissió i la mort està la victoria, el vellocí d'or, la independència de Catalunya, que és cosa del poble.

 

Comentaris (14)
Rocaguinarda Fa 4 mesos
Passant entre les Simplègades de la submissió i la mort hi ha la victòria. A veure si agafeu traductors que sàpiguen escriure català correctament.
Nores Fa 4 mesos
Ñ ha tornat a mostrar el seu feixisme al món i sembla que Merkel ha dit Prou. I els polis han hagut de marxar i Sanchez tmbé. el dia que va venir a fer la visita als seus , només als seus
Narcís ( Bufador : ) Fa 4 mesos
Gràcies per la floreta . . ! Allò important és el que pateix Catalunya, ens fa patir estat aliè .. ara àdhuc robant temps de vida, afusellant anys de vida, de nostres representants polítics i socials ! PD : la descaradura, desvergonyiment i cinisme d'aquesta gentalla clama al cel ( i se'n diuen cristians ! ) .. i diuen ser país veí botxí, nostra pàtria així nosaltres hem de ser ' compatriotes ' seus ?
Javi Fa 4 mesos
"la independència de Catalunya, que és cosa del poble."
go home colonos Fa 4 mesos
solo socializando el dolor ens en surtiren, una bona siria per a tot apanya y veuras com els colons fascistas y fastigosos jka no treuran pechito visca catalunya lliures o morts
Samsó Cotarelo Fa 4 mesos
Derroca el temple i tu també moriràs. Veure Jutges 16. Els filisteus van seguir tranquil·lament a la seva (putejant a Israel) durant molt de temps.
federalista Fa 4 mesos
el mercenari ha parlat, i com sempre diu bajanades a preu barat, encara te pels en la boca de quan rentava el cul del felipe per 4 durs als huitanta ara renta culs de la burguesia lladre per 4 pujolins, el mercenari es aixi que hem de fer.
Trigo Fa 4 mesos
Seguid así, generando odio en la generación joven que mañana será vuestro futuro. Lo recogeréis con intereses.
Torcuto Fa 4 mesos
Se lo estàs diciendo a Espanya, verdad?
enricsvh Fa 4 mesos
Aquesta agressió armada de l'Estat, era previsible, però com que l'alternativa es pitjor, acabarem vencent. Resistirem i guanyarem. Qui es l'ilús que es pensa, que ho deixarem correr ?
Oh Ramoncín, mi Ramoncín Fa 4 mesos
Se nota que a tí nadie te quemó la bici, la moto o el coche en esas justas respuestas a la malvada policía que cuenta con 288 heridos de los aproximadamente 600 que hubo. Tampoco tuviste que salir a la calle para impedir que el fuego llegase a tu casa. Se ve que lo de vivir an San Julandrón de Ramis, ajulandrona.
Baldufa Fa 4 mesos
I a tu tampoc. So tonto.
Cretinos e irresponsables Fa 4 mesos
Además de hipócritas y llorones. Hay espacio para mejorar.
Portuguez Fa 4 mesos
Assassinemos como fazem ao toiro a falsa e sangrenta Hespanha genocida, sahirão em liberdade Castella e as outras naçoens hespanholas.
Bufador Fa 4 mesos
Carai, Narcís, quina prosa! Gràcies per la teva resposta, de tot cor!
Narcís Fa 4 mesos
Quan nació veïna, senyora i majora del vessament de sang del desarmat i/ o pacífic, no fa servir el bé, la veritat, la raó i el dret així com cap mena d'empatia .. que sí deliris de grandesa grotescos ( no debades ' demanador professional de diners aliens ' .. li ho preguntin a la UE ) sinó viure àdhuc ben viure desposseint terra i rendiments de nació per ells ' estranya ' . . . . . què pot fer nació robada/ saquejada/ atracada/ assaltada ? PD : però si assassinaren mateix Companys